3 vanliga frågor om bokslut

Alla företag ska varje år göra ett bokslut. Men vad innebär det egentligen? Vi reder ut begreppet och ger dig svar på tre vanliga och viktiga frågor. 

Vad är ett bokslut?  

Alla företag, både enskilda firmor och aktiebolag, ska efter ett räkenskapsår göra ett bokslut. Det är en sammanställning av bokföringen, det vill säga de affärshändelser som bokförts under året, det som berättar hur det gått för företaget och hur ekonomin ser ut vid räkenskapsårets slut. Det är sedan bokslutet som ligger till grund för hur mycket skatt företaget ska betala. 
 
Det finns olika typer av bokslut – årsredovisning, årsbokslut och förenklat årsbokslut. Vilket bokslut ditt företag ska göra beror på vad det är för företag och hur mycket det omsätter. 

När görs ett bokslut?  

När ditt räkenskapsår är slut är det dags att göra ett bokslut. Ett räkenskapsår omfattar i regel tolv månader. Men det finns undantag, exempelvis kan ett nystartat företags första räkenskapsår vara kortare än ett år eller som längst 18 månader. Vanligast är att räkenskapsåret följer kalenderåret, det vill säga 1 januari till 31 december – men vissa företag, bland annat aktiebolag, kan välja att ha ett så kallat brutet räkenskapsår som börjar en annan månad.  
 
Bokslutet kan göras efter den sista dagen i räkenskapsåret, men det betyder som tur är inte att det måste vara klart den 1 januari. När det gäller enskild firma ska bokslutet vara klart till deklarationen i maj. Aktiebolag ska lämna sin årsredovisning till Bolagsverket senast sju månader efter räkenskapsårets slut. 

Är bokslut och årsredovisning samma sak?  

Nej, inte riktigt. Alla företag måste göra ett bokslut, men en årsredovisning är en mer omfattande form av bokslut som exempelvis alla aktiebolag och ekonomiska föreningar ska skicka in till Bolagsverket. Årsredovisningen är en offentlig handling. Den kompletterar årsbokslutet och ska förutom resultat- och balansräkning även innehålla förvaltningsberättelse, noter och underskrifter. Vissa företag ska även skicka in en revisionsberättelse och kassaflödesanalys.  

Vill du utveckla dina kunskaper inom bokslut?

Vi har kurser på såväl grundläggande som fördjupande nivå. 

Se aktuella kurser

Prenumerera på nyhetsbrev från FAR

  • Koll på regelverk
  • Inspiration
  • Utbildningstips
  • Inbjudningar till event och webbinarier

Mer om bokslut

Aktuella utbildningar

  • Bokslut I – avstämningar och månadsbokslut Bokslut I riktar sig till dig som är ekonomi- eller redovisningsassistent med viss erfarenhet av löpande bokföring.
  • Bokslut II – årsbokslut Bokslut II riktar sig till dig som har god erfarenhet av löpande bokföring men du behöver inte ha upprättat ett bokslut.
  • Bokslut III – fördjupning och årsredovisning En teoretisk och praktisk fördjupningskurs inom bokslut med fokus på upprättande av årsredovisningen som passar dig som är revisorsassistent eller redovisningskonsult.
  • Aktuella årsredovisningsfrågor i K2 och K3 K2 och K3 är de regelverk som vanligen tillämpas av svenska företag. Denna kurs ger dig kunskap om hur du upprättar bokslut och årsredovisning utifrån dessa regelverk. 
  • Redovisningsdagen Redovisningsdagen är en nyhetsdag för dig som vill hålla dig uppdaterad om vad som händer på redovisningsområdet och träffa kollegor som jobbar med och i icke-noterade företag.
Visa alla utbildningar