Hur byrån ska hantera penningtvätt

Som verksamhetsutövare i penningtvättslagens mening ställs det krav på dig i ditt arbete med kunder.

Kraven handlar till exempel om  att ha en allmän riskbedömning för den egna byrån samt rutiner och riktlinjer inom bland annat kundkännedom, riskbedömning, övervakning och rapportering.

Av de regelverk som finns inom penningtvättsområdet är det främst lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, den så kallade penningtvättslagen, som revisorer och du som byråledare kommer i daglig kontakt med.

För dig som revisor eller som har registrerat revisionsbolag står du under tillsyn av Revisorsinspektionen, som kan kontrollera att du följer de skyldigheter du har enligt penningtvättslagen.

Läs mer om antikorruption och penningtvätt

Pernilla Thelin

Föreningsjurist

08-122 092 48 pernilla.thelin@far.se

Läs mer om penningtvätt

  • Antikorruption och penningtvätt

    Antikorruption och penningtvätt

    Vad är penningtvätt och vad innebär den nya penningtvättslagen? FAR har samlat information och intressanta länkar om ämnet.

  • Skydda dig mot bedrägerier i samband med betalningsuppdrag

    Skydda dig mot bedrägerier i samband med betalningsuppdrag

    I spåren av den ryska invasionen av Ukraina och de sanktioner som införts mot främst Ryssland ser FAR att bedrägeriförsöken ökar och risken blir större. I FAR-bloggen reder FAR:s Camilla Carlsson ut vad som gäller.

  • Verktyg som hjälper dig hantera risk för penningtvätt

    Verktyg som hjälper dig hantera risk för penningtvätt

    Som medlem i FAR får du stöd för att följa Lag om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, penningtvättslagen.