Vad är revision?

Revision innebär granskning och bedömning av ett företags eller en organisations räkenskaper, affärshändelser och interna kontroller. Syftet med en revision är att säkerställa att de ekonomiska rapporterna, exempelvis årsredovisningen, ger en rättvisande bild av företagets ekonomiska ställning och resultat. En revision utförs av en revisor.

Granskningen syftar bland annat till att bedöma om resultaträkningen ger en rättvisande bild av företagets resultat, tillgångar och skulder samt om resultat- och balansräkningarna stämmer överens med bokföringen. Revisorn granskar också förvaltningsberättelsen för att bedöma om den ger en rättvisande bild av verksamheten. Revisor är ingen skyddad titel men att vara auktoriserad eller godkänd revisor är en skyddad titel.

Nyttan med en revision

Revisionen är en kvalitetsstämpel gentemot företagets intressenter, myndigheter och samhälle. Den syftar till att öka tilltron för den finansiella informationen, exempelvis bland investerare, kunder, leverantörer och banker. Revisionen ger även det granskade företaget bättre kontroll över verksamheten och dess risker samt trygghet i att företaget följer gällande regelverk.

Revisorns ansvar

Granskningen som revisorn gör ska uppnå en rimlig grad av säkerhet om huruvida årsredovisningen som helhet innehåller några väsentliga felaktigheter eller inte. Det kan handla om både misstag och oegentligheter i redovisningen. Rimlig säkerhet är en hög grad av säkerhet men innebär ingen garanti för att alla väsentliga felaktigheter upptäcks.

Revisorn har även skyldighet att rapportera misstankar om penningtvätt eller andra brott som revisorn upptäcker under sin granskning. Det kan exempelvis handla om förskingring, bokföringsbrott eller skattebrott.

Företagets ansvar

I slutändan är det styrelse och VD som ansvarar för årsredovisningens innehåll och kvalitet och som vid undertecknandet av årsredovisningen intygar att den ger en rättvisande bild av företagets finansiella ställning. Därefter är det bolagsstämman som fastställer resultat- och balansräkning och beslutar om hur företagets vinst eller förlust ska disponeras. Stämman beslutar även om ansvarsfrihet för styrelse och VD.

Förvaltningsrevision

En revisor granskar inte bara den finansiella informationen utan bedömer även företagsledningens förvaltning av företaget. Förvaltningsrevisionen syftar främst till att klargöra om styrelsen eller VD har gjort sig skyldig till någon försummelse som kan leda till ersättningsskyldighet för företaget eller handlat i strid med aktiebolagslagen, tillämplig lag om årsredovisning eller bolagsordningen.

Efter granskningen lämnar revisorn ett uttalande om ansvarsfrihet för styrelse och VD, i revisionsberättelsen, som årsstämman tar ställning till.

Vid en lagstadgad revision granskar revisorn även om företaget har uppfyllt sina skyldigheter när det gäller redovisning och betalning av skatter och avgifter enligt skatteförandelagen.

Revisionsberättelse

Revisorns arbete resulterar i en skriftlig rapport, en så kallad revisionsberättelse. Den innehåller bland annat uttalanden om årsredovisningen och rekommendationer för årsstämman om styrelsens förvaltning och användning av årets resultat. Revisionsberättelsen lämnas efter varje räkenskapsår och bifogas till en årsredovisning. Om allt är i sin ordning får företaget en så kallad omodifierad revisionsberättelse, men om revisorn hittar väsentliga brister kan det resultera i anmärkningar eller till och med en så kallad modifierad revisionsberättelse.

Hur går en revision till?

Varje revisionsprocess är unik men består normalt av följande steg.

Planering och riskbedömning

En revision måste planeras noga. Revisorn bestämmer då vilka områden som ska granskas, hur och av vem. Alla företag är olika och det är viktigt att välja ut de granskningsområden där risken för väsentliga fel är störst. Planeringen sammanfattas i en övergripande revisionsplan.

En viktig del i planeringen är att bedöma vad som är väsentligt för det aktuella företaget. Väsentligheten beräknas vanligtvis baserat på företagets tillgångar, eget kapital, omsättning eller resultat.

Även om revisorn initialt kommit fram till vissa risker och en nivå av väsentlighet ska revisorn löpande bedöma om planen behöver uppdateras. Det kan exempelvis vara när ett företag genomför ett förvärv eller när något oförutsett inträffar i företaget.

Granskning

Granskningen syftar till att ge underlag för revisorns ställningstaganden i revisionsberättelsen. Ett revisionsuppdrag kan organiseras och granskas på olika sätt beroende på hur god intern kontroll företaget har och hur stor risken är för väsentliga fel. Beroende på komplexitet i företaget som revideras behöver granskningen utföras av ett revisionsteam med olika erfarenhet och specialistkunskaper. Granskningen dokumenteras noga för att det ska gå att följa hur identifierade risker har beaktats i granskningen.

Rapportering

Sista steget är rapportering. Revisionsberättelsen är revisorns viktigaste rapport och målet för hela revisionen. Den kan ses som en kvalitetsstämpel efter genomförd revision. Utöver revisionsberättelsen lämnas ofta andra rapporter i samband med den löpande granskningen under året och vid bokslutsrevisionen. Det kan till exempel gälla påpekanden om fel och brister eller förslag till förbättringar. 

Lagar och regler om revision

Revisorer och revision regleras främst i revisionslagen, revisorslagen, aktiebolagslagen, lagen om ekonomiska föreningar och stiftelselagen. Revisorsinspektionen är tillsynsmyndighet för godkända och auktoriserade revisorer och utfärdar föreskrifter och allmänna uttalanden.

En revisor är även skyldig att utföra revisioner enligt god revisionssed och i enlighet med de standarder som gäller. Det revisionsregelverk som utgör god revisionssed i Sverige är det internationella regelverket International Standards on Auditing (ISA) som tas fram inom International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB).

Det finns även en särskild standard för revision av mindre komplexa företag, ISA för LCE. Standarden gäller för räkenskapsår som inleds efter den 15 december 2025 men får tillämpas tidigare.

FAR utfärdar uttalanden och rekommendationer för revisions- och etikfrågor i Sverige.  

FAR Online finns en komplett lista över alla lagar och regler inom revision. 

God revisionssed

Revisionen ska enligt aktiebolagslagen utföras enligt god revisionssed. Det handlar om kunskap, erfarenhet och professionellt omdöme. Revisorsinspektionen ansvarar för att god revisionssed utvecklas på ett ändamålsenligt sätt och FAR utfärdar rekommendationer och uttalanden för att tydliggöra vad god revisionssed innebär i särskilda frågor.

God revisorssed

Enligt revisorslagen ska en revisor även iaktta god revisorssed. Den utgörs av yrkesetiska regler som utvecklas av Revisorsinspektionen föreskrifter, beslut och uttalande, FAR:s rekommendationer och uttalanden samt avgöranden av domstol.

Skillnad på revision och redovisning

Redovisning är en process där företag sammanställer, dokumenterar och rapporterar sin finansiella information. Syftet är att ge en tydlig bild av företagets finansiella ställning och resultat. Det innefattar att bokföra intäkter, kostnader, tillgångar och skulder samt att upprätta årsredovisningar och bokslut. Revision är en oberoende granskning av företagets finansiella information och företagsledningens förvaltning.

Skillnad på revisor och redovisningskonsult

Redovisningskonsult och revisor är två olika yrkesroller. En redovisningskonsult hjälper företag och organisationer att sköta bokföringen, upprätta bokslut och sammanställa årsredovisningen. En revisor granskar årsredovisningen och lämnar en revisionsberättelse.

Läs mer om revision