Kommunal revision – så fungerar det

I kommuner och regioner är revisionsuppdraget brett och omfattar såväl räkenskapsrevision som verksamhetsrevision. Genom att granska hur kommuner och regioner hanterar sina resurser, säkerställer revisorerna att medborgarnas skattepengar används på ett effektivt och rättvist sätt.

Varje kommun ska efter kommunalval välja förtroendevalda revisorer som ansvarar för hela revisionsuppdraget. Dessa ska enligt lag anlita sakkunniga i den omfattning som behövs för att fullgöra granskningen enligt god revisionssed. God revisionssed i kommunal verksamhet fastställs av SKR:s revisionsdelegation. 

Sakkunniga biträden och yrkesrevisorer

Kommuner kan ha anställda sakkunniga biträden (revisionskontor) eller upphandla externa sakkunniga biträden. Sakkunniga biträden ska enligt lag ha den insikt och erfarenhet av kommunal verksamhet som krävs för att kunna fullgöra uppdraget. I den kommunala räkenskapsrevisionen är det sakkunniga biträdet en yrkesrevisor. Med yrkesrevisor avses en godkänd eller auktoriserad revisor, av Skyrev certifierad kommunal revisor eller annan specialist anställd på ett revisionsföretag eller revisionskontor.

En yrkesrevisor som anlitas av ett revisionskontor ska i samråd med uppdragsgivaren ta ställning till vilken typ av uppdrag det är, det vill säga om yrkesrevisorn anlitas som sakkunnigt biträde eller som konsult åt revisionskontoret.

  • Om yrkesrevisorn anlitas som sakkunnigt biträde ska uppdraget att utföra kommunal räkenskapsrevision ske i enlighet med Standard för kommunal räkenskapsrevision.

  • Som konsult till revisionskontoret kan revisorn och uppdragsgivaren komma överens om att uppdraget ska utföras enligt tillämpliga delar av standarden.

Standard för kommunal räkenskapsrevision

Sakkunniga kan anlitas på olika sätt i den kommunala revisionen, antingen som sakkunniga biträden till de förtroendevalda revisorerna eller som konsulter åt kommunernas revisionskontor. I de fall yrkesrevisorn anlitas som sakkunniga biträden utgör uppdragen revisionsverksamhet, vilket innebär att revisorslagens krav gäller för verksamheten och att den står under Revisorsinspektionens tillsyn.

Med räkenskapsrevision menas de uppdrag som sakkunnigt biträde utför och som ligger till grund för de förtroendevalda revisorernas bedömning om räkenskaperna är rättvisande. Räkenskapsrevisionen, som fokuserar på granskning av bokföring, delårsrapporter och årsredovisningar, bidrar till att identifiera eventuella brister eller oegentligheter i räkenskaperna. Revisionen skyddar medborgarnas intressen och kan bidra till stärkt förtroende för den offentliga sektorn.

Uppdraget att utföra kommunal räkenskapsrevision ska utföras i enlighet med Standard för kommunal räkenskapsrevision, som trädde i kraft den 1 januari 2023.

Utbildningar hos FAR

FAR erbjuder utbildningar för dig som är intresserad av att börja arbeta med räkenskapsrevision inom offentlig sektor och för dig som behöver uppdatera dina kunskaper inom kommunal räkenskapsrevision.

Se utbildningar inom revision här