Förvärvsanalysen beskrivs som grunden i koncernredovisningsarbetet. Därför är det viktigt att den görs omsorgsfullt och bokförs på rätt sätt.
En förvärvsanalys behöver göras då ett företag förvärvar andelar i ett annat bolag. I analysen går man igenom vilka tillgångar och skulder som fanns i det förvärvade bolaget vid tidpunkten för förvärvet. Köpeskillingen för aktierna i dotterföretaget som förvärvats jämförs med bolagets eget kapital, både beskattat och obeskattat.
Göran Johansson
”Det är alltid jätteviktigt att ha en förståelse för varför förvärvet görs. Om du inte vet det – ta reda på det!”
Förvärvsanalysen är viktig för koncernredovisningen, eftersom den i jämförelse med ”vanlig” redovisning inte har något minne. Det innebär att man varje år får börja med att kontrollera hur föregående år avslutades.
– Förvärvsanalysen är grunden till varje års koncernredovisningsarbete och blir länken mellan de olika perioderna då koncernredovisning sammanställs, säger Göran Johansson, auktoriserad revisor och lärare för FAR:s introduktionskurs i koncernredovisning.
Undvik dubbelräkningar
Ett vanligt fel som ofta sker i samband med förvärvsanalysen är, att den inte görs tillräckligt omsorgsfullt. Förvärvet kan i så fall komma att bli felaktigt redovisat i koncernredovisningen. I förvärvsanalysen ska koncernspecifika tillgångar och skulder identifieras och redovisas i koncernredovisningen, det vill säga över- och undervärden kopplade till tillgångar och skulder i det förvärvade företaget. En vanligt förekommande tillgångspost i koncernen är förvärvad koncerngoodwill, därför det är viktigt att det framgår av analysen hur den har beräknats.
– Det är alltid jätteviktigt att ha en förståelse för varför förvärvet görs. Om du inte vet det – ta reda på det!
En annan viktig aspekt är att allt ska vara noggrant dokumenterat och attesterat.
– Jag rekommenderar att man alltid låter förvärvsanalysen attesteras av bolagets vd eller någon annan i företagsledningen för att vara på den säkra sidan, säger Göran.
Ifall man räknar fel i samband med förvärvsanalysen finns det möjligheter att korrigera felet under en begränsad period. Noterade bolag har tre månader på sig att justera förvärvsanalysen. Koncerner som tillämpar K3 har under 12 månader viss möjlighet att korrigera analysen.