Den 26 februari 2025 presenterade EU-kommissionen förenklade regler för hållbarhetsrapportering genom det så kallade Omnibus-paketet. Syftet är att förenkla regelverken och minska den administrativa bördan för europeiska företag.
EU-kommissionens förslag innebär bland annat höjda gränsvärden för både CSRD och taxonomin, förenklade ESRS-standarder och begränsningar av CSDDD (CS3D). De höjda gränserna väntas minska antalet företag som omfattas av kraven på att hållbarhetsrapportera med omkring 80 procent.
Omnibus-förslaget är tvådelat och innehåller även ett så kallat "stop the clock"- förslag, som skulle innebära att rapporteringstidpunkten skjuts fram med två år för de företag som enligt CSRD skulle rapportera i våg 2 och våg 3, det vill säga från 2025 och 2026 (2028). Ett sådant förslag ger EU tid att arbeta med de större förändringarna och förenklingar som föreslås i direktiv och förordningar.
Har reglerna ändrats?
Nej, inte ännu. Omnibus-förslaget är ännu endast ett förslag och ska nu genomgå EU:s lagstiftningsprocess. De nuvarande reglerna är implementerade i svensk rätt och gäller därmed tills vidare. FAR kommer att analysera förslaget närmare och föra dialog med regulatorer för att få information om hur och när den svenska lagstiftningen kan ändras. Någon fördröjd rapportering för de företag som omfattas av "våg 1", det vill säga stora företag av allmänt intresse med fler än 500 anställda, föreslås inte i Omnibus.
Vad gäller för de svenska företag av allmänt intresse med fler än 500 anställda som ska rapportera från räkenskapsår som inleds efter 1/7–2024?
Inga regler har ännu ändrats. Omnibus-förslaget innehåller ingen senareläggning av rapporteringstidpunkten för dessa företag. Omfattningen av rapporteringen föreslås dock minska och förenklas i framtiden. De företag som har färre än 1 000 anställda kan i ett senare skede komma att falla ur rapporteringskravet (men kan ändå förväntas rapportera upplysningar till intressenter enligt den frivilliga VSME-standarden).
Vad gäller för de stora företag som ska rapportera för räkenskapsår som inleds från och med 1/1–2025?
Inga regler har ännu ändrats, vare sig vad gäller hållbarhetsrapporteringen enligt ESRS eller taxonomirapporteringen. Företag av allmänt intresse med mer än 500 anställda kommer som utgångspunkt att rapportera som planerat för 2025. Omnibus-förslaget föreslår dock två års senareläggning av rapporteringstidpunkten för andra stora företag.
Notera att företag som har färre än 1 000 anställda enligt förslagen i framtiden kan komma att falla ur rapporteringskravet, respektive aldrig att omfattas. De företagen kan ändå förväntas rapportera upplysningar frivilligt till intressenter enligt den frivilliga VSME-standarden.
Finns det andra möjliga ändringar?
I den här artikeln redogör vi för de förslag som kommissionen har publicerat per den 26 februari 2025. Det råder inte politisk enighet och framtida beslut kommer att föregås av förhandlingar. I och med att direktiven öppnas upp kan framtida förändringar komma att skilja sig mot de beslut som har presenterats per dags dato.
Vad är en möjlig tidplan för slutliga regleringsändringar?
Förslagen ska genomgås EU:s lagstiftningsprocess och vissa delar ska implementeras i svensk rätt.
Stop the clock: Eget förslag/ändringsdirektv i COM 2025(80): Nivå 1-lagstiftning med uppmaning att medlemsstaterna ska implementera Artikel 1 senast 31 december 2025. Behöver först förhandlas och beslutas i både Rådet och Parlamentet.
CSRD: Nivå 1-lagstiftning. Omfattande process som normalt tar 9–12 månader. Ändringar i direktiv såsom CSRD, redovisningsdirektivet och revisionsdirektivet ska implementeras av medlemsstaterna. Det innebär i Sverige att det ska tillsättas en utredning, vilket följs lagrådsremiss, proposition och därtill remissförfarande. Förslaget anger att implementering i medlemsstaterna ska ske inom 12 månader från ikraftträdande av Omnibus-direktivet.
Läs mer om hur Omnibus-förslaget påverkar CSRD
ESRS: Nivå 2-lagstiftning. Snabbare process. ESRS utgör delegerade förordningar vilka kan beslutas av EU-kommissionen där Rådet och Parlamentet endast kan ha invändningar eller inte. Direktverkande i medlemsstaterna.
Vägledning för granskning: Ej lagstiftning. Framgår att vägledningen ska tas fram under 2026. Ingen tidsplan för standarder, men dessa utgör nivå 2-lagstiftnting som antas som delegerad akt av kommissionen och således blir direktverkande.
VSME-standarden: Antas som delegerad förordning av EU-kommissionen. Föreslås ska antas 4 månader efter ikraftträdandet av Omnibus-direktivet.
Taxonomiförordningen: Nivå 2-lagstiftning: Delegerad förordning som antas av EU-kommissionen där Rådet och Parlamentet endast kan ha invändningar eller inte. Direktverkande i medlemsstaterna.
Läs mer om hur Omnibusförslaget påverkar EU:s gröna taxonomiförordning