Vad innebär Omnibus?

EU-kommissionen presenterade 26 februari 2025 förenklade regler för hållbarhetsrapportering genom ett Omnibus-paket. Syftet är att förenkla regelverken och minska den administrativa bördan för europeiska företag.

Kommissionens förslag innebär bland annat höjda gränsvärden för både CSRD och taxonomin, förenklade ESRS-standarder och begränsningar av CSDDD (CS3D). De höjda gränserna väntas minska antalet företag som omfattas av kraven på att hållbarhetsrapportera med 80 procent.

Omnibus-förslaget är tvådelat och innehåller även ett så kallat "stop the clock"- förslag, som innebär att rapporteringstidpunkten skjuts fram med två år för de företag som enligt CSRD skulle rapportera i våg 2 och våg 3, det vill säga från 2025 och 2026 (2028). Senareläggningen ger EU tid att arbeta med de större förändringarna och förenklingar som föreslår i direktiv och förordningar.

Observera att denna artikel inte omfattar förslagen till ändringar i CSDDD eller CBAM.

Har reglerna ändrats?

Nej, reglerna har inte ändrats i svensk lagstiftning ännu. Förslaget om att senarelägga rapporteringstidpunkten för våg 2- och våg 3-bolag med två år har röstats igenom av Europaparlamentet. Rådet, kommissionen och parlamentet är överens om senareläggningen och nästa steg är att rådet ska fatta ett formellt godkännande. När en slutlig lagtext har presenterats ska direktivet implementeras i svensk lagstiftning. Läs mer om de nya reglerna  Hållbarhet och due diligence: Ledamöterna är överens om att försena tillämpningen av nya regler 

Företag som omfattas av "våg 1", det vill säga stora företag av allmänt intresse med fler än 500 anställda, omfattas inte av någon senareläggning i Omnibus.

FAR följer utvecklingen av Omnibus noga och har uppmanat regeringen att kommunicera hur den avser att genomföra senareläggningen i svensk rätt. Läs FAR:s remissvar: Europeiska kommissionens förslag om ändringar i reglerna om företagens hållbarhetsrapportering

Den del av Omnibus-förslaget som avser ändringar i innehåll och omfattning är mer omfattande och kommer att hanteras inom EU:s  instanser under 2025.

Vad gäller för svenska företag av allmänt intresse med fler än 500 anställda som ska rapportera från räkenskapsår som inleds efter 1/7–2024?

Inga regler har ännu ändrats. Omnibus-förslaget innehåller ingen senareläggning av rapporteringstidpunkten för dessa företag. Omfattningen av rapporteringen föreslår dock minska och förenklas i framtiden. De företag som har färre än 1 000 anställda kan i ett senare skede komma att falla ur rapporteringskravet (men kan ändå förvänta sig rapportera upplysningar till intressenter enligt den frivilliga VSME-standarden).

Vad gäller för stora företag som ska rapportera för räkenskapsår som inleds från och med 1/1–2025?

Inga regler har ännu ändrats, vare sig vad gäller hållbarhetsrapporteringen enligt ESRS eller taxonomirapporteringen. Företag av allmänt intresse med mer än 500 anställda kommer som utgångspunkt att rapportera som planerat för 2025, för andra stora företag senareläggs rapporteringstidpunkten med två år (se ”Har reglerna ändrats?”).

Notera att företag som har färre än 1 000 anställda enligt förslagen i framtiden kan komma att falla ur rapporteringskravet, respektive aldrig att omfattas. De företag kan ändå förvänta sig rapportera upplysningar till intressenter enligt den frivilliga VSME-standarden.

Finns det andra möjliga ändringar?

I den här artikeln redogör vi för de förslag som kommissionen har publicerat den 26 februari 2025 samt beslutet som fattats i parlamentet per den 3 april 2025. Framtida beslut om rapporteringens innehåll och omfattning på CSRD och EU:s gröna taxonomiförordning ska nu bearbetas och förhandlas. I och med att direktiven öppnas upp kan framtida förändringar komma att skilja sig mot beslutet som har presenterats per dags dato.

Vad är en möjlig tidplan för slutliga regleringsändringar?

Förslagen ska genomgås EU:s lagstiftningsprocess och vissa delar ska implementeras i svensk rätt.

Stoppa klockan: Eget förslag/ändringsdirektiv i COM 2025(80): Nivå 1-lagstiftning med uppmaning att medlemsstaterna ska implementera Artikel 1 senast 31 december 2025. Förslaget godkändes av parlamentet 3 april. Ska formellt godkännas av rådet och den slutliga direktivstexten ska sedan implementeras i svensk rätt.

CSRD : Nivå 1-lagstiftning. Omfattande process som normalt tjära 9–12 månader. Ändringar i direktiv såsom CSRD, redovisningsdirektivet och revisionsdirektivet ska implementeras av medlemsstaterna. Den normala svenska lagstiftningsprocessen är att det tillsätts en offentlig utredning, vilken följs av en lagrådsremiss och slutligen regeringens proposition. Förslaget anger att implementering i medlemsstaterna ska ske inom 12 månader från ikraftträdande av Omnibus-direktivet varav den svenska lagstiftningsprocessen kan komma att se annorlunda ut.

Läs mer om hur Omnibus-förslaget påverkar CSRD

ESRS : Nivå 2-lagstiftning. Snabbare process. ESRS utgör delegerade förordningar vilka kan beslutas av EU-kommissionen där rådet och parlamentet endast kan ha invändningar eller inte. Direktverkande i medlemsstaterna. Kommissionen har uppmanat EFRAG att överlämna förslag på förenklingar i ESRS set 1 till kommissionen senast den 31 oktober 2025. Ta del av det officiella brevet till EFRAG Commissioner Albuquerque Brev till EFRAG mars 2025.pdf

Vägledning för granskning : Ej lagstiftning. Framgår att vägledningen ska tas fram under 2026. Ingen tidsplan för standarder, men dessa utgör nivå 2-lagstiftning som antas som delegerats akt av kommissionen och således blir direktverkande.

VSME-standarden : Antas som delegerad förordning av kommissionen. Föreslås att denna ska antas 4 månader efter ikraftträdandet av Omnibus-direktivet. Kommissionens DG-Fisma har aviserat en avsikt att anta VSME redan i juni 2025 i ett första steg. Med anledning av det bredda tillämpningsområdet genom Omnibus kan VSME-standarden behöva anpassas som ett nästa steg. Detta kan dock inte göras förrän förhandlingarna längre och kommissionen vet om och hur scopet ändras. Ändringarna i standarden blir då föremål för remissförfarande och kan troligen inte antas förrän under 2026.

Taxonomiförordningen : Nivå 2-lagstiftning: Delegerad förordning som antas av kommissionen där rådet och parlamentet endast kan ha invändningar eller inte. Direktverkande i medlemsstaterna. Enligt förslaget ska ändringarna i de delegerade förordningarna till taxonomiförordningen gälla för rapportering som görs från och med 1 januari 2026. Föreslagna ändringar i taxonomiförordningen har varit ute på remiss. Ta del av de ändringarna i Taxonomy Delegated Acts – ändringar för att göra rapporteringen enklare och mer kostnadseffektiv för företag

Läs mer om hur Omnibusförslaget påverkar EU:s gröna taxonomiförordning

Källor:

Stanna klockan

Ändringar i CSRD, Redovisningsdirektivet, CSDDD