Inom SKF genomförs ett omfattande arbete kring hållbarhetsrapporteringen. Susanne Lager är koncernens Head of Sustainability Reporting och menar att öppenhet, samarbete och noggranna förberedelser ger de bästa förutsättningarna.
Susanne Lager har en lång bakgrund inom finansvärlden – som ekonomichef i olika organisationer, som utbildare och med mängder av klassisk finansiell rapportering på cv:t. Men när hon fick frågan om att byta kronor mot koldioxidekvivalenter och axla rollen som Head of Sustainability Reporting för SKF-koncernen tvekade hon inte.
– Det känns fantastiskt värdefullt att få bidra till att vår planet mår lite bättre. Jag tror att min viktigaste egenskap är att jag har en förmåga och erfarenhet att driva igenom saker. De största utmaningarna som kommer i och med implementeringen av CSRD är dels den stora mängd data som nu ska samlas in, dels att frigöra resurser för arbetet utan att inverka negativt på den dagliga verksamheten. Vi har relativt kort om tid, det finns ingen praxis och det är väldigt omfattande standarder.
Massivt program involverar hela organisationen
Sedan våren 2023 driver SKF programmet SKF Sustainability Reporting Programme. En massiv satsning som rymmer ett stort antal projekt uppdelade på fyra olika arbetsströmmar. En som ser över de direkta rapporteringskraven inom både CSRD och andra viktiga regelverk som exempelvis EU-taxonomin. En som syftar till att se över och effektivisera processer och organisation, en för digitala lösningar och systemstöd, och en för projekt- och förändringsledning samt kommunikation.
– Det är så många människor som berörs av det här arbetet. Vi vill ha en nära dialog med hela organisationen, ett brett informationsutbyte och möjligheter att lära tillsammans och av varandra, säger Susanne Lager.
I Susannes team arbetar sex personer på heltid med själva rapporteringsprocessen. I hela organisationen bidrar fler än hundra personer med data, information och kunskap, som allt sammanvägt skapar koncernens hållbarhetsrapporteringsfunktion.
– Det är en komplex organisation att bygga upp och göra effektiv. Inom SKF har vi rapporterat hållbarhetsdata länge, men tidigare på frivillig basis. Nu ser vi över och dokumenterar alla processer. Hur kan vi arbeta mer likriktat globalt? Gör rätt person rätt uppgift, hur kan vi kontrollera datan på bästa sätt och var kan vi effektivisera processerna?
Hur arbetar ni med omvärldsbevakning och kompetensutveckling inom området?
– På flera olika sätt, dels genom att faktiskt vara inne på EU:s webb och ta del av nyheter och standarder, men också genom att aktivt delta i seminarier och utbildningar som arrangeras. Vi försöker även bygga nätverk med andra bolag som befinner sig i en liknande sits som vi. Att dela med sig av kunskap och lära av varandra är en nyckel för att lyckas med det här kollektivt.
Om man blickar framåt – var tror du att vi står kring hållbarhetsrapportering om tio år?
– Under en tid kommer vi att se många olika tolkningar av lagkraven, men om tio tror jag att vi kommer att se en enighet hos bolagen kring hur standarderna ska tolkas och vad en rimlig ambitionsnivå är. Jag tror och hoppas också att vi kommer att ha jämförbar information och data, att bolagen är öppna och transparenta i sitt hållbarhetsarbete och att all information som olika intressenter efterfrågar finns tydligt presenterad i de hållbarhetsrapporter vi producerar.
3 tips till dig som står inför en CSRD-implementering
1. Vikten av att börja i tid är ett slitet uttryck, men det är väldigt sant. Gör en tydlig projektplan med tydligt ägarskap kring respektive områden och uppgifter. Identifiera rätt ambitionsnivå, prioritera och avsätt resurser med rätt kompetens. Ingen kan vara expert på alla de ämnen och upplysningskrav som täcks in i de nya rapporteringsstandarderna. Det behövs såväl olika typer av ämnesexperter som ren projektledningskompetens.
2. Se på arbetet som ett transformationsprojekt, inte som en isolerad CSRD-implementering. Det handlar inte bara om att få till några fler upplysningskrav i rapporten. Det här ställer krav på hela organisationen och lika viktigt som vad ni rapportera är hur ni gör det. Underskatta inte vikten av förändringsledning, kommunikation och utbildning.
3. Glöm inte den större bilden och det högre syftet. Det är lätt att glömma varför vi gör det här när vi grottar ner oss i regelverk och siffror. Det är väldigt givande att aktivt få vara med och bidra till omställningen mot en mer hållbar värld.