FAR:s FAQ berör frågor kring de externa rapporteringskraven som följer av taxonomin. Svaren baseras på den kunskap och information som finns tillgänglig vid publiceringsdatum.
FAR:s FAQ berör främst frågor kring de externa rapporteringskraven på icke-finansiella företag som följer av taxonomins artikel 8. Svaren baseras på den kunskap och information som finns tillgänglig vid publiceringsdatum.
De som omfattas av taxonomirapportering är de företag som är skyldiga att upprätta en lagstadgad hållbarhetsrapport enligt de nya regler som trädde i kraft 1 juli 2024. För räkenskapsår 2024 omfattas dock endast finansmarknadsaktörer och emittenter som erbjuder finansiella produkter inom EU (till exempel pensionsfonder, banker, kapitalförvaltare), samt företag och institutioner som omfattas av EU-direktivet för icke-finansiell rapportering, (företag av allmänt intresse, Public Interest Entities, PIE, med fler än 500 anställda.)
Företag som omfattas av EU:s taxonomi ska ange hur stor del av deras verksamhet som omfattas av- respektive hur stor del som är förenlig med taxonomin. Detta kommer indirekt ha effekt på hela investeringskedjan och påverka ett stort antal företag vars värdepapper ingår i de aktie- och obligationsfonder som omfattas av lagkravet. Kravet på stora företag att redovisa sin taxonomiförenliga verksamhet förväntas att spilla över även på mindre företag.
Vart kan jag hitta samlad vägledning för taxonomirapporteringen?
Publicerat 2025-01-16
EU-kommissionen har samlat all vägledning på en webbsida EU Taxonomy Navigator. Webbsidan innehåller fyra verktyg som hjälper företag att tolka och rapportera på EU:s gröna taxonomi.
EU:s taxonomikompass presenterar sektorer, verksamheter och kriterier som ingår i EU:s taxonomi. Här kan användare kontrollera vilka verksamheter som omfattas av EU:s taxonomi, vilka mål verksamheter väsentligt bidrar till och vilka kriterier som måste uppfyllas för att verksamheter ska anses vara taxonomiförenliga. Kompassen visar innehållet i de delegerade akterna som trätt i kraft och publicerats i Europeiska unionens officiella tidning.
EU:s taxonomikalkylator är ett verktyg som ger exempel på de olika steg som ett icke-finansiellt företag skulle behöva gå igenom för att fylla i mallarna som i de delegerade akterna. Hittills stöds endast beräkning av omsättnings-, CapEx- och OpEx-KPI:er för icke-finansiella företag på målet att begränsa klimatförändringar.
Arkivet med vanliga frågor och svar samlar alla FAQ-dokument som publicerats i EU:s officiella tidning.
Användarhandbok för EU:s taxonomi – en guide om taxonomin för icke-experter. Som förklarar vad EU:s taxonomi är och hur den passar in i det bredare regelverket för hållbar finansiering.
Ekonomisk verksamhet (economic activity)
Ska samma ekonomiska verksamheter presenteras i tabellerna för omsättning, capex och opex?
Publicerat 2021-10-08
I majoriteten av fallen torde det vara samma verksamheter som presenteras i de tre olika tabellerna. Eftersom capex och opex kan avse en ekonomisk verksamhet som anges i taxonomin och som inte motsvaras av en verksamhet som omsättningen avser, kan det emellertid uppstå fall där olika ekonomiska verksamheter presenteras i de olika tabellerna.
Placering av taxonomiinformation
I vilken rapport ska informationen redovisas?
Publicerat 2021-06-21
Informationen i enlighet med artikel 8 i taxonomiförordningen ska redovisas i den lagstadgade hållbarhetsrapporten.
Hållbarhetsrapporter som upprättas enligt de nya bestämmelserna ska placeras i ett tydligt identifierbart avsnitt i förvaltningsberättelsen och taxonomirapporteringen ska ingå hållbarhetsrapportens miljöavsnitt. Kravet framgår av ESRS 1 p. 115.
Kan taxonomirapporteringen i huvudsak finnas i årsredovisningen och tabellerna på hemsidan?
Publicerat 2025-01-16
Nya bestämmelserna som ska tillämpas för räkenskapsår som inleds från 1 juli 2024:
Nej, enligt de nya bestämmelserna ska taxonomirapporteringen ingå i den lagstadgade hållbarhetsrapporten. Hållbarhetsrapporten ska ingå som ett tydligt identifierbart avsnitt i förvaltningsberättelsen.
Publicerat 2022-09-30
Enligt de äldre bestämmelserna (OBS gäller endast för räkenskapsår som inleds före 1 juli 2024):
Enligt de äldre bestämmelser är det möjligt, förutsatt att tydliga hänvisningar finns mellan de dokument som utgör den lagstadgade hållbarhetsrapporten, att upprätta hållbarhetsrapporten som flera fristående dokument. Det är styrelsens ansvar att definiera den lagstadgade hållbarhetsrapporten. De övergripande kraven på användbarhet och överskådlighet gäller även taxonomirapporteringen.
Ska information om taxonomin lämnas i bokslutskommunikén?
Publicerat 2021-11-15
Information i enlighet med taxonomin är en del av den lagstadgade hållbarhetsrapporten. Bokslutskommunikén bygger på börsregler och inkluderar inte krav på information om den lagstadgade hållbarhetsrapporten.
Rapportering i tabeller
Ska samma ekonomiska verksamheter presenteras i tabellerna för omsättning, capex och opex?
Publicerat 2021-10-08
I majoriteten av fallen torde det vara samma verksamheter som presenteras i de tre olika tabellerna. Eftersom capex och opex kan avse en ekonomisk verksamhet som anges i taxonomin och som inte motsvaras av en verksamhet som omsättningen avser, kan det emellertid uppstå fall där olika ekonomiska verksamheter presenteras i de olika tabellerna.
Hur ska den uppdaterade tabellen i bilaga 2 fyllas i?
Uppdaterat: 2025-02-14
FAR:s specialistgrupp Hållbarhet har utifrån sin bästa bedömning tagit fram ett förslag på hur tabellen i bilaga 2 kan fyllas i. Observera att exemplet av hur tabellerna ska fyllas i är FAR:s tolkning vilket innebär att det kanske inte överensstämmer med EU:s avsikt och därmed gällande rätt. FAR tar inget ansvar om tolkningen är felaktig men tar tacksamt emot eventuella synpunkter på exemplet.
Bifogad tabell ger ett exempel på hur uppdaterade tabellen i bilaga 2 ska fyllas i för rapportering 2024.
Är det obligatoriskt att rapportera enligt tabell 1 i bilaga 12 (appendix XII) i den delegerade rättsakten för kärnkraft och gas?
Publicerad: 2024-01-24
Ja, alla bolag/koncerner som måste taxonomirapportera måste presentera den första tabellen i bilaga 12 (i den delegerade rättsakten för kärnkraft och gas (se sid. 41)
Rapporteringskravet i tabell 1 gäller oaktat om bolaget/koncernen bedriver någon verksamhet inom kärnkraft/gas eller inte.
Bolag/koncerner som bedriver gas- eller kärnkraftsverksamhet, eller som är exponerade för sådan (som finansiellt bolag), och därmed besvarar någon av frågorna med JA, behöver också rapportera på övriga relevanta tabeller i bilaga 12 till den delegerade rättsakten till kärnkraft och gas.
Driftsutgifter (opex)
Kan löpande avskrivningar inkluderas i opex?
Publicerat 2021-10-08
Avskrivningar ska inte inkluderas. Motiveringen är att om värdet först tas med i anskaffningsutgiften inom ramen för capex, så blir det dubbelräkning om man sedan tar med avskrivningen i opex.
Vad avses med kortsiktiga leasingavtal (short term lease) inom driftsutgifter (opex)?
Uppdaterat: 2025-02-17
Med korttidsleasing avses leasingkontrakt som är kortare än 1 år. Korttidsleasing är en term som bara blir tillämpligt enligt IFRS 16.
Icke-finansiella företag som tillämpar nationell god redovisningssed och inte bokför tillgångar med nyttjanderätt som tillgångar ska inkludera leasingkostnader i sina driftsutgifter.
Värt att notera är att det är redovisningsreglerna som styr. I vissa fall kan leasingavtal skrivas som korttidshyresavtal med option till förlängning. I detta fall behöver en bedömning av om leasingavtalet är korttids eller inte göras (om företaget tillämpar finansiell leasing enligt IFRS 16).
Kapitalutgifter(capex)
Kan capex relaterat till ekonomisk aktivitet där omsättningen bedömts vara förenlig med taxonomin automatiskt betraktas som förenlig med taxonomins granskningskriterier? Hur hanteras capex som inte är kopplat till omsättningen?
Publicerat 2022-01-18
Utvärderingen av tekniska granskningskriterierna görs för omsättningen. Capex behöver inte utvärderas ytterligare mot tekniska granskningskriterier. När det gäller capex/opex som inte är kopplat till omsättning är det investeringsaktiviteten i sig själv som är avgörande.
Ska goodwill inkluderas i nämnaren för capex?
Publicerat 2021-11-15
Goodwill ska inte inkluderas i definitionen av immateriella tillgångar. Goodwill definieras i IFRS 3 och omfattas av upplysningskraven i den standarden och inte av IAS 38. I K3 definieras goodwill i kapitel 19 och inte kapital 18.
Tekniska granskningskriterier (Technical Screeing Criteria/TSC)
Ska verkliga uppgifter om energiförbrukning eller uppgifter i EPC, dvs energideklarationer, användas vid en jämförelse mot 15% bästa beståndet i TSC 7.7.?
Publicerat 2023-01-19
Om en EPC finns en gällande EPC för en fastighet är det energiförbrukningen enligt denna EPC som ska användas vid utvärdering av TSC och inget annat.
Om fastigheten väsentligt har förändrats och arbete pågår med att uppdaterad befintlig deklaration bör det vara möjligt att använda denna, ännu inte godkända, deklaration.
Hur ska gamla fastigheter hanteras i enlighet med 7.7 när EPC saknas?
Publicerad 2023-02-13
För bedömning av gamla fastigheter som saknar EPC ska de gränsvärden som tagits fram i branschen för olika byggnadskategorier användas.
Inte orsaka betydande skada (Do No Significant Harm/DNSH)
På vilken nivå ska bedömningen av DNSH göras?
Publicerat 2022-10-18
Bedömningen ska göras för den verksamhet som avses. Om bedömningen av DNSH därför behöver göras på produktgruppsnivå eller på en lägre detaljeringsnivå måste avgöras i det enskilda fallet.
Komponentleverantör
Vilken typ av verksamhet kan en komponentleverantör inkludera i sin redovisning av verksamheter som är förenliga med taxonomin?
Omarbetat svar publicerat 2021-11-25, uppdaterat 2022-10-04
En komponentleverantör kan endast inkludera omsättning, capex eller opex som är hänförlig till komponenter där den egna produkten i sig själv, d.v.s. själva komponenten, beskrivs i taxonomin. Komponenter kan i allmänhet inkluderas om de specificeras i beskrivningen av den ekonomiska verksamheten eller i de tekniska granskningskriterierna. En komponent ska alltså i sig själv utgöra en egen produkt som beskrivs i taxonomin för att kunna inkluderas i redovisningen.
Som exempel kan nämnas frågan om en komponent som i sig själv kan klassificeras under verksamhet 'tillverkning av annan koldioxidsnål teknik (3.6)' där problematiken avseende definition av hur ’teknik för betydande minskning’ aktualiseras.
I detta fall, då verksamheten är så vagt beskriven behöver man titta på hur förenlighetskriterierna har definierats.
Viktigt att notera är att för att företaget ska kunna påvisa förenlighet med taxonomikriterierna i enlighet med 3.6 krävs att hela livscykeln analyseras, vilket innebär att komponentens livscykel behöver analyseras och jämföras mot andra lösningar på marknaden.