Användbara verktyg för hållbarhetsrapportering

Hållbarhetsrapportering enligt ESRS är omfattande men det finns bra vägledning och verktyg som kan underlätta arbetet. Här listas olika verktyg som kan vara användbara för företag som ska upprätta en hållbarhetsrapport, för revisorer som ska granska en rapport samt för konsulter och rådgivare som ska stötta sina kunder i rapporteringsprocessen.

Rapporteringen tar sin utgångspunkt i den dubbla väsentliganalysen. Den lägger grunden för rapporteringens omfattning och innehåll. Processen innefattar en kartläggning av företagets verksamhet inklusive dess värdekedja i tidigare och senare led (uppströms- och nedströms).

Inverkningar, risker och möjligheter (IRO)

Genom kartläggningen kan företaget identifiera faktisk och potentiell inverkan samt risker och möjligheter, så kallade IRO:er, som kan kopplas till företagets processer, material, geografiska områden och dylikt. IRO:erna ska sedan kopplas till de hållbarhetsfrågor i ESRS som kan vara relevanta för företaget att rapportera om.

För att komma igång med kartläggningen av IRO:er och identifiera så kallade ”hotspots” i företagets verksamhet och värdekedja kan företaget använda sig av olika verktyg. Nedan är ett antal källor som kan användas för att identifiera IRO:er kopplat till ett flertal hållbarhetsfrågor.

Hållbarhetsfrågor är ofta tätt sammanlänkande med varandra. Därför kan ett och samma verktyg användas för att identifiera IRO:er till flera hållbarhetsfrågor, inklusive deras underämnen och delunderämnen.

Verktyg som är anpassade till specifika hållbarhetsfrågor redovisas under respektive ämnesområde längre ned. 

Verktyg och vägledning

  • Upphandlingsmyndighetens riskanalyser är en resurs för offentliga upphandlingar i Sverige som identifierar sociala och miljömässiga risker i leverantörskedjor, med syfte att stödja hållbara inköp. 
  • ENCORE (Exploring Natural Capital Opportunities, Risks and Exposure) är ett verktyg som kopplar företagets beroende och påverkan på naturkapital med finansiella risker.
  • Raw Material Outlook är ett verktyg för att spåra och analysera råmaterialflöden och deras påverkan på miljön. Det hjälper företag och beslutsfattare att få insikter i hållbar användning av naturresurser. 
  • Miljövarudeklarationer (EPD) hjälper tillverkarare att rapportera jämförbara, objektiva och tredjepartsverifierade data och minska miljöpåverkan från sina produkter och tjänster. 
  • Trase är ett verktyg som tillhandahåller data och insikter om råvaruförsörjningskedjor, vilket stödjer företag i att mäta, hantera och minska sin exponering för avskogning. 
  • EXIOBASE är en global miljödatabas som kopplar ekonomiska aktiviteter till miljöpåverkan och används för att analysera produkter och tjänsters klimatavtryck i olika länder.
  • Science Based Targets Network - High Impact Commodity List är en resurs som identifierar råvaror med hög påverkan på naturen och hjälper organisationer att prioritera åtgärder i sina värdekedjor.
  • Transparency International Corruption Perceptions Index (CPI) 2023 är ett globalt index som rankar länder utifrån upplevd korruption inom offentlig sektor, baserat på experter och affärsmäns bedömningar. CPI används som en indikator för styrning och rättsstatlighet. 

Beräkning och rapportering av växthusgasutsläpp (E1)

I stort sett alla företag påverkar klimatet eller påverkas av klimatrelaterade risker eller möjligheter i någon utsträckning. Att rapportera klimatupplysningar och då särskilt utsläpp av växthusgaser i Scope 1,2 (och 3) är en hygienfaktor. Det är först genom att börja mäta utsläppen som det är möjligt att sätta mål och genomföra aktiviteter för att minska dem.

EU:s klimatlag syftar bland annat till att uppfylla målet i Parisavtalet för att: 

  • Begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader jämfört med förindustriell tid
  • Halvera utsläppen till år 2030 jämfört med 1990 års nivåer
  • EU ska vara klimatneutralt till 2050

Företag ska redovisa om de har satt utsläppsminskningsmål, om dessa är vetenskapligt förankrade samt om målen är förenliga med EU:s målsättning om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Företag ska upplysa om vilka metoder, betydande antaganden och utsläppsfaktorer som har tillämpats för att beräkna eller mäta växthusgasutsläpp, tillsammans med skälen till att de valdes samt ge en hänvisning eller länk till eventuella beräkningsverktyg som använts.

Enligt ESRS E1 framgår att företag ska beakta principerna, kraven och vägledningen i GHG Protocol Corporate Standard och att de kan beakta kommissionens rekommendation (EU) 2021/2279 eller kraven i EN ISO 14064-1:2018.  

Verktyg och vägledning

Miljöföroreningar, vattenresurser och marina resurser samt biologisk mångfald (E2, E3 och E4)

ESRS E2 Miljöföroreningar anger att den information som krävs kan syfta på information som företaget redan måste rapportera enligt annan befintlig lagstiftning, såsom industriutsläppsdirektivet och det europeiska registret över utsläpp och överföringar av föroreningar.

Såväl ESRS E2 som andra miljörelaterade standarder inom ESRS har också gemensamma beröringspunkter med rekommendationerna från TNFD (Task Force on Nature-related Financial Disclosures), bland annat tillämpningen av en dubbel materialitetsprincip och erkännandet av TNFD:s LEAP-ramverk (Locate, Evaluate, Assess, Prepare). Detta ramverk kan användas av företag som omfattas av ESRS för att utföra materialitetsanalyser kopplade till miljöämnen som vattenresurser, biologisk mångfald och föroreningar.

Många företag har en relation till naturresurser som biologisk mångfald, vattenresurser och marina resurser. Företag är ofta beroende av naturresurser för att kunna bedriva sin verksamhet. Jordbruk, skogsbruk och läkemedelsindustrin är exempel på sektorer som direkt förlitar sig på ekosystemtjänster som pollinering, bördig jord och genetisk mångfald. Många industrier, som tillverkning och livsmedelsproduktion, kräver stora mängder vatten av hög kvalitet. Fiske- och sjöfartsnäringar är beroende av välmående marina ekosystem.

Den verksamhet som företag bedriver kan ha en negativ inverkan på naturen. Omfattande markanvändning, avskogning och föroreningar kan leda till förlust av arter och ekosystem. Utsläpp av föroreningar och överuttag av vatten kan minska tillgången på rent vatten och påverka ekosystem i och kring vattendrag. Överfiske, föroreningar och klimatförändringar bidrar till nedgången av marina ekosystem. 

Beroende och påverkan är ofta relaterade till risker. Fysiska risker som förlust av biologisk mångfald kan minska tillgången på råvaror och ekosystemtjänster, som rent vatten och pollinering. Regulatoriska risker med strängare miljölagstiftning kan öka kraven på hållbar användning av naturresurser. Negativ påverkan på naturresurser kan dessutom skada företagens rykte bland kunder, investerare och andra intressenter. 

Verktyg och vägledning

  • TNFD:s ramverk och tillhörande vägledning.
  • WWF Water Risk Filter är ett verktyg som hjälper företag och investerare att bedöma vattenrelaterade risker och utveckla strategier för att hantera dem, med teknisk vägledning och rapportering enligt ESRS E3. 
  • Aqueduct Water Risk Atlas är ett verktyg som använder expertgranskad data med öppen källkod för att kartlägga vattenrisker som översvämningar, torka och stress.
  • WWF Biodiversity Risk Filter är ett verktyg som gör det möjligt för företag och finansinstitutioner att bedöma och agera på naturrelaterade risker kopplade till biologisk mångfald. Stödjer efterlevnad av ESRS E4.
  • KBA är en kartfunktion som identifierar nyckelområden för biologisk mångfald framtaget genom partnerskap mellan 13 globala naturvårdsorganisationer. 
  • IUCN:s rödlista över hotade arter kan nyttjas för att utvärdera företagets faktiska eller potentiella inverkningar på och beroenden av biologisk mångfald och ekosystem för relevanta platser (ESRS E4 AR 8) 
  • WDPA kan användas för att identifiera skyddade områden och områden som är känsliga för biologisk mångfald.
  • IBAT är ett integrerade verktyg för bedömning av biologisk mångfald.
  • Align-projektets tillägg - Measuring and Valuing Biodiversity Across Supply Chains är en resurs som erbjuder vägledning, fallstudier och praktiska exempel för att mäta och värdera biologisk mångfald i leverantörskedjor.
  • Scenarios and Models Assessment är en "verktygslåda" för bästa praxis för användning av scenarier och modeller i beslutsfattande om biologisk mångfald, relationer mellan människa och natur och livskvalitet.
  • GLOBIO-modellen 32 gör det möjligt att modellera trender i fråga om biologisk mångfald och ekosystemtjänster inom ramen för framtida socioekonomiska utvecklingsscenarier samt olika politiska åtgärder. 

Stöd för sociala frågor och arbetsrättigheter (S1-S4)

De sociala standarderna inom ESRS är utformade för att säkerställa att företag rapporterar om sina sociala inverkningar, risker och möjligheter på ett transparent och ansvarsfullt sätt. Dessa standarder omfattar mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, mångfald och inkludering samt rättigheter för särskilt utsatta grupper, såsom barn. Företag som ska rapportera enligt ESRS behöver använda sina IRO:er och förklara hur de integrerar sociala hänsyn i sina strategier, policyer och processer.  

Verktyg och vägledning

  • UNEP FI Human Rights Toolkit är ett verktyg från FN:s miljöprogram för finansinstitut som guidar företag i att integrera mänskliga rättigheter i sina affärsprocesser och hållbarhetsstrategier.
  • Labour Rights Index är ett globalt index som rankar länder baserat på deras arbetsrättslagstiftning och praxis för att främja arbetstagares rättigheter och skydd.
  • Walk Free är en organisation och resurs som fokuserar på att bekämpa modernt slaveri genom att samla data och främja strategier för att minska tvångsarbete och exploatering globalt. 
  • Internationella arbetsorganisationens (ILO) har en portal med land- och regionspecifika data om arbetsmarknader, arbetsvillkor, och social trygghet.
  • Accountability Framework Initiative är ett ramverk och resurs som stödjer företag i att utveckla och genomföra etiska policyer och metoder för att hantera hållbarhetsrisker i sina värdekedjor.
  • Unpacking children’s rights under the European Sustainability Reporting Standards är en vägledning om barns rättigheter och hur de kan tillämpas inom ESRS. Dokumenten syftar till att ge företag stöd i att identifiera och hantera hållbarhetsrisker och möjligheter som rör barn samt hur dessa kan rapporteras på ett relevant och transparent sätt. Det är totalt tre vägledningar som berör barn som intressenter, barns rättigheter i den dubbla väsentlighetsanalysen samt barns rättigheter inom ramen för de sociala ESRS-standarderna. 
      

Vägledning för små och medelstora företag 

Verktyg och vägledning

SME Climate Hub

Resurser för små och medelstora företag att mäta sina växthusgasutsläpp och minska klimatpåverkan. Inkluderar vägledning för att sätta utsläppsminskningsmål, ett enkelt verktyg för att mäta utsläpp av växthusgaser, möjlighet till branschjämförelser och tips på åtgärder för att uppnå uppsatta mål.

Business Carbon Calculator

Kalkylatorn från Normative är ett enkelt verktyg för att beräkna koldioxidavtryck. 

ESRS för VSME

För SME-företag som inte omfattas av rapporteringskraven men som kan underlätta informationsdelning till sina intressenter kan NSRS – Nordic Sustainability Reporting Standard utgöra ett praktiskt verktyg för att rapportera på den frivilliga standarden ESRS för VSME (utkast). NSRS är en Excelmall med alla upplysningskrav och de tillhörande vägledningspunkterna från VSME-standarden (utkast) Guidance for reporting – NSRS.