Erfarenhet av och kunskap om automatisering och hållbarhetsregelverk. Det står högt på CFO:ernas önskelista när de letar controllers. Maria Dahl som driver konsult- och rekryteringsbolaget The Finance Family menar att arbetsgivarna borde se till potential och vilja, snarare än faktisk erfarenhet.
Maria Dahl har varit verksam inom rekryteringsbranschen i drygt 20 år. Hon tillsätter alla tjänster inom ekonomifunktionen – inte minst controllers.
– Under en tid har vi haft en lite svalare marknad. I tuffare ekonomiska lägen håller många igen på det proaktiva, analyserande och framåtlutade, det vill säga controllers, medan redovisningen måste rulla på som vanligt. Men när räntorna nu har börjat sjunka och saker börjat ta fart igen har många ganska snabbt fått tillbaka framtidstron, och nu ser vi en ökad efterfrågan. Både genom kunder som vill anställa controllers och kandidater som är sugna på att undersöka vilka möjligheter som finns där ute.
Det är en tid av möjligheter om man funderar på att bredda sin roll eller utforska nya områden. Maria Dahl beskriver en utveckling av både ekonomifunktionen och själva controllerrollen. Från manuella processer och en tung pappersexercis till ett i stort digitaliserat arbetssätt, som också nu på riktigt doppar tårna i en automatiserad värld. Att vara controller i dag kan innebära att arbeta med frågor inom hållbarhet, HR, verksamhetsutveckling eller system- och processutveckling.
Vad letar man efter hos en controller idag?
– Generellt sett går det inte att inte komma in på automatisering och digitalisering – det berör alla controllerroller i dag, men även hållbarhetsfrågor. Det är de tre punkter där arbetsgivare framför allt letar efter personer med kunskap, och allra helst också erfarenhet. Problemet är att det inte är så många som har hunnit vara med i större utvecklingsprojekt inom områdena. Sedan är det självklart viktigt att ha en tyngdpunkt i ekonomi och siffror, den klassiska controllerrollens nyckelkompetenser.
Vad är ditt tips till organisationer som rekryterar controllers?
– Att inte stirra sig blinda på erfarenhet och genomförda projekt och liknande. Se också till potential, intressen och vilja. Många av våra kunder har en tydlig ambition att automatisera processer och bli mer digitala, men de har inte alls kommit särskilt långt på den resan. Våga ta ombord en person som har ett uttalat intresse av att driva den typen av frågor och förändring. De har inte sällan egna nätverk och egna metoder för att både lära sig och applicera sin kunskap på er organisation – och det kan vara precis det som startar er transformation.
Och till kandidater?
– Egentligen samma sak, lyft inte bara dina tidigare anställningar och erfarenhet, utan var tydlig med vad du vill göra. Vad du är intresserad av och om du till exempel har några relevanta fritidsprojekt. Förminska inte heller om du varit en del i ett större projekt – alla gånger du på något sätt har varit involverad i en process har du byggt på dig kunskap och erfarenhet som din nästa arbetsgivare kanske saknar. Oavsett om det handlar om hållbarhet, digitalisering eller processutveckling.
Hur tror du att controllerrollen kommer att utvecklas och se ut framöver?
– Den kommer bara att bli viktigare, och rollen kommer delvis att förändras. Ju fler processer och moment som automatiseras desto mer tid får vi över till proaktiva insatser och analys. Det kommer att bli mindre Excel och mer systemintegration samt verksamhetsnära rådgivning och stöttning. I takt med ökade krav och helt nya regelverk blir controllern viktig i fler och fler frågor. Det mest tydliga nu är hållbarhetsområdet, men vad som kommer därefter vet vi inte.