Så kan du jobba med hållbarhet i verksamhetsstyrningen

Hållbarhetsrapportering är något många organisationer ägnat sig åt länge. Men hur kan man göra för att hållbarhet ska bli en del av verksamhetsstyrningen? Matti Skoog som är specialiserad på styrsystem och professor vid Åbo Akademi, ger sina bästa tips.

EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering, CSRD, träder i kraft under 2025 och handlar om krav på att företag ska rapportera sin sociala och miljömässiga påverkan. Men det räcker inte att tänka rapportering menar Matti Skoog. Genom att involvera hållbarhetsarbetet i verksamhetsstyrningen och öka förståelsen för frågorna kan ett bolag både förbättra sin effektivitet och konkurrenskraft.

– Hållbarhetsstyrning är viktigt av samma anledning som den traditionella finansiella styrningen, där vi sedan lång tid tillbaka jobbar löpande med budget, kalkyl och nyckeltal. Från och med nästa år blir hållbarhet dessutom lika tvingande att redovisa som de finansiella aspekterna. För att få en bättre extern redovisning så är det en stor fördel om du har en intern systematik med analys och uppföljning. Särskilt med tanke på dubbla väsentligheter, det vill säga att du måste förhålla dig till vilka hållbarhetsrisker som finns på marknaden och i samhället. Det handlar inte längre bara om vilka effekter organisationen har på omvärlden, utan också om vilken påverkan omvärlden har på företaget, säger Matti Skoog.

Att integrera hållbarhet i verksamhetsstyrningen är också en möjlighet att förstå varför ett bolag går mer eller mindre bra hållbarhetsmässigt och vilka möjligheter som går att utnyttja för att bli mer effektiva, kvalitativa och lönsamma.

Hur kan man ställa om från hållbarhetsredovisning till hållbarhetsstyrning?

– Det handlar om att involvera många delar av verksamheten och skapa rutiner och processer. Utan en intern systematik, medvetenhet och förståelse så blir hållbarhetsredovisningen bara en redovisning för sakens skull. Då missar man chansen att koppla hållbarhetsfrågorna till lönsamhet, effektivitet och kvalitet och hur det skulle kunna stödja eller utveckla själva affärsmodellen. Hållbarhet, precis som budget och nyckeltal, måste följas upp löpande, inte bara en gång om året. Genom att ha ett kontinuerligt hållbarhetsarbete kan du förbättra effektiviteten för bolaget samtidigt som du skapar en medvetenhet om frågorna i organisationen.

Hur kan man gå till väga för att komma i gång?

– Min rekommendation är att köra småstegsprincipen kopplat till de olika delarna av verksamheten, i stället för att tänka att man ska implementera allt i de nya ramverken på en gång. Jag tror också att det är viktigt att både jobba uppifrån och ner och nerifrån och upp, för att få till en mer genomgripande systematik och förståelse. Om det bara kommer direktiv från ledningen är risken att stora delar av verksamheten känner att det är något som inte rör dem. En låg förståelse för vad hållbarhet är för oss som organisation gör att vi inte kommer att fungera lika bra framåt, vi riskerar att minska i marknadsandelar och konkurrenskraft. Det är viktigt att tänka på att det här arbetet måste ges tid och resurser utanför den vanliga ramen. Jag rekommenderar att man inkluderar hållbarhetsredovisning och styrningsfrågor på möten lika ofta som man pratar om uppföljning av budget och nyckeltal.  

3 tips för att integrera hållbarhet i verksamhetsstyrningen

1. Jobba med frågorna ”top down” och ”bottom up” samtidigt. Det är viktigt att förankra arbetet internt och involvera stora delar av verksamheten, för att skapa förståelse.

2. Ha tålamod och ta det i små steg. Att integrera hållbarhetsarbetet med verksamhetsstyrningen är ett stort projekt som dessutom utgår från två logiker, den mestadels icke finansiella och den strikt finansiella. Nya processer och rutiner måste få ta tid att sätta sig.

3. Fokusera både på kortsiktiga och långsiktiga mål. Ibland kan hållbarhetsarbete upplevas som något som enbart ger effekt långt fram i tiden. Det är viktigt att ha flera tidsaspekter i huvudet samtidigt; sådant som kommer att hända under året och sådant som kommer ha effekt nästa år eller ännu längre fram.

Läs mer