”Business controllers kan flytta fram positionerna väsentligt”

Rollen som controller har sett ganska likadan ut i många år, menar Jan Bäckman, senior rådgivare på Claesson & Partners. I september deltar han som lärare i utbildningen Certifierad Controller, med fokus på prognostisering och scenarioplanering.

I dag är Jan Bäckman partner på Claesson & Partners och har över tjugo års erfarenhet av rådgivning och affärsstöd till CFO:s, VD:ar och ledningsgrupper. Men han började själv sin karriär som controller på ett amerikanskt läkemedelsföretag på 90-talet.

– Själva controllerrollen har egentligen inte förändrats jättemycket sedan dess. På många sätt har det snarare hänt väldigt lite och controllers ställer till stor del samma frågor idag som de gjorde då. Man tycker att man jobbar för mycket manuellt, att det är för mycket Excel och klipp och klistra. Men just nu pågår ett revolutionerande teknikskifte, som vi har investerat kraftigt i under lång tid och som möjliggör något helt annat, säger han.

Redan i dag ser controllerfunktionen väldigt olika ut på olika företag, och är i regel ett svar på de förväntningar och krav som en vd eller affärschef ställer. Medan vissa förväntar sig en ekonomifunktion som tar fram finansiella rapporter och sköter redovisningen ser andra möjligheten till ett proaktivt, strategiskt beslutsstöd.

– Det vi märker i dag i högre utsträckning än tidigare är att förväntningarna på controllers generellt är att vara mer framåtriktade. Att kunna göra kvalificerade analyser och arbeta med prognostisering och scenarioplanering för att kunna vara ett strategiskt beslutsstöd och vara med och utveckla bolagen framåt, säger Jan och fortsätter:

– Vi har pratat om automatisering i 15–20 år, men det är först nu det verkligen har börjat hända saker. Som business controller kan man i dag flytta fram positionen på vilket värde man skapar mot verksamheten väsentligt.

Scenarioplanering – en nyckel i en osäker värld

I september håller FAR utbildningen Certifierad Controller, en utbildning som riktar sig mot verksamma ekonomer som vill ta nästa kliv i karriären och börja arbeta mer proaktivt. Jan är en av sex lärare och kommer att fokusera på strategiska frågor – kring styrning, prognostisering och scenarioplanering.

– Business controllers sitter på både kompetens och data som är oerhört värdefull för verksamheter att dra nytta av, särskilt idag när det geopolitiska läget är väldigt osäkert och vi har krig i Europa.

Scenarioplanering handlar om att bygga upp och besöka olika scenarier. Att temporärt undersöka hur just ditt bolag påverkas i olika potentiella framtider och av olika kombinationer av påverkansfaktorer. Som ett exempel kan den ena axeln gå från en värld som har accelererat arbetet mot klimatpåverkningar till en där arbetet helt har bromsat in. På den andra axeln kan det geopolitiska läget ritas ut – en enad värld i fred kontra en splittrad, krigshärjad värld med brutna handelsförbindelser och leverantörskedjor.

– Det ger oss fyra potentiella scenarier. Att undersöka vad som blir viktigt för oss i respektive kombination av förutsättningar ger oss en beredskap vi annars inte hade haft. Allt det här kan sedan underbyggas med demografisk data och olika kritiska händelser, som valet i USA. Vilka indikationer pekar på att vi är på väg mot respektive scenario? Vilka KPI:er blir extra viktiga att följa och hur agerar vi i olika givna situationer?

Blir arbetet svårare i det osäkra läge vi just nu befinner oss?

– Till viss del blir det svårare, men också betydligt mer angeläget. Vi vet i högre utsträckning nu vilka eventuella risker som finns framför oss. Jag arbetar ofta mot ledningsgrupper och brukar ställa frågan ”Om vi hade en kristallkula, vad hade ni velat veta?”. Svaren på den frågan kommer att visa de faktorer som kommer att påverka bolaget mest, men där vi i dagsläget vet minst, och det är det vi bygger arbetet kring.

Läs mer