Det kan finnas många indikationer på att risken för penningtvätt och finansiering av terrorism kan vara förhöjd. Vid sådana indikationer behöver man oftast vidta skärpta åtgärder rörande exempelvis kundkännedom eller transaktionsgranskning.
Om något avviker från kundens normala beteende, verksamhet eller transaktioner så kan det vara en varningsflagg. Men varningsflagg kan även bestå av upprepade beteenden och upplägg för verksamheten.
Tillräcklig kundkännedom är ett krav
De kundkännedomsåtgärder som en verksamhetsutövare ska vidta enligt penningtvättslagen syftar till att uppnå en tillräcklig kundkännedom om kunden för att kunna hantera de risker för penningtvätt och finansiering av terrorism som kan följa av kunduppdraget. Hur omfattande dessa åtgärder ska vara avgörs av den bedömda risken i kunduppdraget. Om verksamhetsutövaren inte kan uppnå tillräcklig kundkännedom vid ett nytt uppdrag så får uppdraget inte antas. Liknande gäller i ett pågående uppdrag där kundkännedom inte längre kan uppnås, uppdraget får då inte behållas.
Ställ frågor för att lära känna kunden
Att vidta de kundkännedomsåtgärder som penningtvättslagen uppställer är ett viktigt verktyg, inte enbart för att kunna bedöma risken i uppdraget, utan även i syfte att lära känna din kund och dess verksamhetsbeteende. Ju bättre du känner din kund desto mer kan du öka din möjlighet att upptäcka om något skulle avvika. Något som i sin tur kan utgöra en varningsflagg för penningtvätt. Tveka därför inte att ställa nyfikna frågor till din kund, dels för att bättre förstå verksamheten, dels för att få möjlighet att lära känna din kund ordentligt.
Var uppmärksam på avvikande beteenden
Ett avvikande beteende eller transaktion hos en kund behöver inte innebära att det förekommer penningtvätt, men det är en indikation på att så kan vara fallet. Verksamhetsutövaren behöver då vara uppmärksam och försöka förstå varför ett litet företag till exempel helt plötsligt fått en ovanligt hög omsättning. Våga fråga kunden om något är oklart för att kunna bedöma om svaret är rimligt. Det kan också röra sig om transaktioner utan uppenbart syfte eller transaktioner och verksamheter med omotiverat komplicerade upplägg, till exempel via mellanhänder i utlandet.
Upprepade beteenden - en varningsflagg
Upprepade beteenden kan också vara en varningsflagg. Att som näringsidkare fortsätta att driva en verksamhet som går med förlust år efter år och i slutet av året tillskjuta aktieägartillskott är något man som verksamhetsutövare ska ifrågasätta. Varför fortsätter man att driva en förlustverksamhet? Vad behöver man företaget till?
Vad gäller verksamhetens art och kundens bransch kan avvikelser förekomma genom att ett företag inte har några anställda, vilket inte är normalt inom den bransch som kunden verkar i. Det kan också vara avvikelser i form av att en kund har flertalet underleverantörer, vilket kundens bransch inte normalt använder sig av. Man ska även reagera om kunden går med vinst i en bransch där övriga företag går med förlust och se om det är rimligt att företaget går med vinst.
Försöker dölja spåren
Om en kund anlitar olika revisorer, redovisningsbyråer med mera inom en koncern kan detta ses som en varningsflagg. Syftet kan då vara att försvåra transparensen och insynen i eventuella olagliga transaktioner som sker mellan företagen i koncernen.
Det är inte alltid de företag med synliga brister som nödvändigtvis behöver vara kopplade till brottslighet. Penningtvätt handlar i sig om att dölja spåren av pengarna och att uppvisa en legitim yta hos företaget som ska hålla för en mer eller mindre fördjupad granskning.
Exempel på varningsflaggor
- Svårigheter att kontrollera kundens identitet och/eller andra kundkännedomsåtgärder
- Affärsförbindelser på distans genom företrädare med fullmakt
- Ovanligt många förändringar rörande företrädare, ägare eller bolagsordningsändringar till exempel verksamhet
- Transaktioner som är avvikande för företaget och transaktioner som saknar affärsmässighet
- Fakturor i fel nummerordning, fakturor med jämna belopp, sådana som är alltför ospecificerade eller fakturor som är avvikande för kundens verksamhet
- Köp av till exempel en fastighet till ett pris betydligt över marknadspris
- En kund byter regelbundet revisor, redovisningskonsult eller skatterådgivare etc.
- Kunden har en omotiverat komplex företagsstruktur för den verksamhet som bedrivs. Komplexa strukturer kan även involvera utländska företag
- Felaktiga personuppgifter på lönebesked eller alltför höga löner för branschen
- Kunden använder privata konton i affärstransaktioner
Rapportera misstanke om penningtvätt
Som verksamhetsutövare har man enligt penningtvättslagen en rapporteringsskyldighet till Finanspolisen vid misstanke om penningtvätt eller finansiering av terrorism. Misstankegraden är lågt satt, men det måste ändå finnas någon form av grund för en rapportering till exempel misstanke om att en viss utpekad transaktion kan misstänkas vara kopplad till penningtvätt eller terroristfinansiering.
Rapporteringsskyldigheten omfattar även uppdrag som en verksamhetsutövare har valt att inte anta om det i det avvisade uppdraget funnits anledning att misstänka penningtvätt eller finansiering av terrorism. Detta gäller även om sådan misstanke inte varit huvudskälet till att uppdraget inte antogs.
Rapporteringen ska ske via det digitala rapporteringssystemet goAML För att underlätta vid rapporteringar önskar Finanspolisen att man förregistrerar sig i systemet.
Fler exempel på tillvägagångssätt och varningsflaggor
Finanspolisen - Finanspolisen | Polismyndigheten
EBM - Penningtvättsbrott | Ekobrottsmyndigheten
Brottsförebyggande rådet - Brå - Brottsförebyggande rådet
FATF (Financial Action Task Force) - Methods and Trends