De nya kraven på hållbarhetsrapportering och granskning innebär stora förändringar för landets revisionsbyråer. Nu kan du som funderar på att erbjuda tjänster inom hållbarhet ta del av den viktigaste informationen från FAR:s informationsträff för små och medelstora byråer.
Nya krav på hållbarhetsrapportering och granskning medför både utmaningar och möjligheter för landets revisionsbyråer. Därför arrangerade FAR nyligen en informationsträff för små och medelstora byråer för att diskutera vilka förutsättningar som krävs för att kunna erbjuda tjänster inom hållbarhet.
Möjligheter och utmaningar
Under mötet framkom att många byråer har kunder som omfattas av de nya kraven och att de planerar att erbjuda granskning av lagstadgade hållbarhetsrapporter. Samtidigt är många osäkra på om byrån har tillräckligt med resurser och kompetens för att granska hållbarhet. Över hälften av deltagarna bedömer att den egna byrån saknar kunskap om de nya regelverken. Bara en liten andel uppgav att de har mycket goda kunskaper om hållbarhet. Trots detta är det än så länge få som har inlett något samarbete med externa specialister eller andra byråer.
Viktig information om hållbarhetsgranskning
Nedan har FAR sammanställt några viktiga delar från informationsträffen.
Regelverk på området
Från och med den 1 juli 2024 gäller nya regler om hållbarhetsrapportering.
- Rapporteringskraven framgår av årsredovisningslagarna
- Hållbarhetsrapporten ska ingå i förvaltningsberättelsen
- Det är obligatoriskt att rapportera enligt ESRS
- Rapporteringen innefattar även EU:s gröna taxonomiförordning
Kompetenskrav och behörighet
Under hösten 2024 beslutade även Revisorsinspektionen om ändringar i sina föreskrifter; RIFS 2018:1 Revisorsexamen och RIFS 2018:2 Villkor för revisorers och revisionsbolags verksamhet.
- Från januari 2026 krävs teoretisk utbildning inom hållbarhet för att få skriva revisorsprovet samt åtta månaders praktisk utbildning inom hållbarhet för att få ansöka om behörighet
- Under 2025 gäller dock samma utbildningskrav som tidigare. Den som har blivit beviljad sin auktorisation senaste den 31 december 2025 får sin hållbarhetsbehörighet automatiskt. Gäller även den som återvänder till yrket.
- Alla som har behörighet ska genomgå fortbildning inom hållbarhet, minst 40 timmar under en femårsperiod
- Revisionsbolag som erbjuder tjänster inom hållbarhet ska ha rutiner och riktlinjer för hållbarhetsuppdrag, som säkerställer att verksamheten är anpassad för den typen av uppdrag
Samarbete med externa specialister
Revisionsbolag som planerar att erbjuda tjänster inom hållbarhet kan behöva involvera en extern specialist. När man anlitar en extern specialist är det dock viktigt att beakta följande:
- En extern specialist har liknande krav som revisionsteamets övriga medlemmar
- Revisorn har fortfarande det övergripande ansvaret och behöver därför ha grundläggande kunskaper inom det område som granskas
- Revisorn behöver utvärdera specialistens arbete samt dennes kompetens, förmåga och objektivitet
Mer information
Vad innebär översiktligt granskning av hållbarhetsrapporten?