2025-01-09
Nyheter

7 tips till lönekonsulter inför 2025

Under 2025 väntar många möjligheter och utmaningar på löneområdet. Emelie Hansson, auktoriserad lönekonsult och rådgivare på FAR, ger sju tips till dig som arbetar med lön.

1. Överväg att bli auktoriserad lönekonsult

När du har arbetat några år på redovisnings- eller revisionsbyrå som extern konsult kan det vara dags att ta steget att bli auktoriserad lönekonsult. Auktorisation är en kvalitetsstämpel och även en trygghet för dig som konsult. För dig som ännu inte påbörjat resan mot auktorisation kan det vara något att överväga inför 2025.

Tips! Kolla in en exempeltenta på FAR.se för att se om du är redo eller vad du kan behöva lära dig mer om.

2. Utvärdera rutiner för Fora-rapportering

2024 markerade en stor förändring när Fora införde månatlig rapportering för arbetare. Många arbetsgivare har uppskattat den mer exakta faktureringen, där kostnader baseras på verkliga löneunderlag snarare än preliminära belopp. För arbetarna innebär det snabbare överföring av pensionspremier, vilket kan ge högre avkastning.

Men övergången har också krävt en del arbete. Det är nu en god idé att utvärdera hur rutinerna har fungerat: Har systemen stöttat processen? Finns det behov av ytterligare utbildning för personalen? En välfungerande rapportering kan bli ännu bättre med små justeringar.

Kom ihåg att tjänstemäns årsrapportering ska vara klar senast 31 januari 2025.

Läs tips för enklare Fora-rapportering

3. Säkerställ ordning inför semesterårsskiftet

Januari är också en tid att säkerställa att allt är i ordning inför semesterårsskiftet för den som hanterar semester enligt kalenderår. Kontrollera att semesterskulderna är korrekt beräknade och bokförda. Ta en extra titt på om några anställda har sparade semesterdagar som överskrider vad lag och eventuellt avtal tillåter, eller som kan påverka planeringen längre fram. Kommunikation med både anställda och ledning om semesterpolicyn är också avgörande för att minimera risken för kostsamma överraskningar senare under året.

4. Prata med dina kunder om social hållbarhet och semesterhantering

Som lönekonsult kan du också bidra till företagets sociala hållbarhet genom att arbeta för rättvis och transparent semesterhantering. Här är några exempel på hur du kan prata med kunderna om semester och hållbarhet:

  • Tydliggöra och följa upp semesterpolicy: Säkerställ att alla anställda förstår sina rättigheter och skyldigheter när det gäller semester – det skapar en mer jämlik arbetsplats.
  • Främja balans mellan arbete och fritid: Uppmuntra anställda att använda sina semesterdagar, vilket bidrar till en bättre arbetsmiljö och minskar risken för stressrelaterade sjukdomar.
  • Flexibilitet och inkludering: Ge möjlighet till flexibla semesterlösningar, särskilt för föräldralediga eller personer med särskilda behov, för att skapa bättre förutsättningar att ta ut semester.

Läs tips för en hållbar semesterplanering

5. Håll dig uppdaterad om förändringar i AGI

En annan viktig punkt för 2025 är att hålla sig uppdaterad om förändringar i arbetsgivardeklaration på individnivå (AGI). Regeländringar har gjort rapporteringen ännu mer detaljerad. Se till att lönesystemet är uppdaterat och att du har tydliga rutiner på plats för att undvika misstag som kan leda till sanktioner.

Läs mer om förändringarna i AGI

6. Hantera höjt prisbasbelopp

Prisbasbeloppet för 2025 uppgår till 58 800 kr. Det innebär en höjning från 2024 med 1 500 kr. Prisbasbeloppet ligger till grund för flera olika ersättningar. Det gäller till exempel sjukpenning och föräldrapenning samt bilförmån och kostförmån. Prisbasbeloppet påverkar även sjuklön från och med dag 15 samt föräldralön.

7. Prioritera ett hållbart arbetsliv

Efter decembers lönekörning och mitt i januari när det är extra mycket jobb för den som arbetar med lön så är det extra viktigt att tänka på socialhållbarhet även för dig själv.

Planera för ett hållbart arbetsliv redan nu. Om du i början av året ser på dina uppdrag, sitter ner och pratar planering och effektivisering tillsammans med dina kunder så finns det möjligheter att göra en bra plan för året och på så vis förlänga löneperioden. Att effektivisera något så litet som att allas tidrapportering sker i system och attesteras varje måndag kan göra stor skillnad, då behöver du inte vänta med att samla in underlag till den 12:e varje månad. Leta hela tiden effektivisering för att göra din arbetssituation bättre och börja med det lilla som det känns svårt.

Emelie Hansson

Auktoriserad lönekonsult

emelie.hansson@far.se