Nyligen presenterades det nya riktmärket för avtalsrörelsens löneökningar, och det påverkar inte bara arbetsgivare och fackförbund – utan också dig som arbetar med lön. För att kunna ge värdefull rådgivning till dina kunder och arbetsgivare är det viktigt att förstå konsekvenserna av de nya lönenivåerna, både ur ett ekonomiskt och socialt hållbarhetsperspektiv.
Industrins parter har enats om ett nytt kollektivavtal som sätter "märket" för löneökningar på svensk arbetsmarknad. Avtalet sträcker sig över två år och innebär en total löneökning på 6,4 procent, fördelat på 3,4 procent det första året och 3,0 procent det andra året.
Vad är "märket" och hur fungerar det?
"Märket" är den löneökningstakt som förhandlas fram inom industrisektorn och fungerar som norm för hela arbetsmarknaden. Systemet infördes 1998 för att säkerställa att löneökningarna är hållbara och inte leder till hög inflation eller försämrad konkurrenskraft för svenska företag.
– När industrins parter har kommit överens om ett avtal används det som riktmärke i andra avtalsförhandlingar inom olika sektorer. Det innebär att löneökningarna i andra branscher ofta anpassas efter "märket" för att upprätthålla en balanserad löneutveckling på arbetsmarknaden, säger Emelie Hansson, auktoriserad lönekonsult och rådgivare på FAR.
Många nya kollektivavtal under 2025
Avtalsrörelsen 2025 är omfattande och över 500 centrala kollektivavtal omförhandlas. Detta påverkar cirka 3,4 miljoner anställda på den svenska arbetsmarknaden. Den mest intensiva perioden är under våren, särskilt mars blir en viktig månad då 227 avtal löper ut vilket berör över 2,3 miljoner anställda.
– Som lönekonsult behöver du därför vara extra uppmärksam på de förändringar som sker och hur de påverkar dina kunder, säger Emelie Hansson.
Löneökningar och social hållbarhet
Lönebildning är en central del av social hållbarhet. Ett välplanerat och rättvist löneökningssystem bidrar till:
Attraktiva arbetsgivare
En tydlig och förutsägbar löneutveckling gör det enklare att rekrytera och behålla kompetens.
Ekonomisk trygghet
Rättvisa löner bidrar till minskade ekonomiska klyftor och ett bättre arbetsklimat.
Jämställdhet och transparens
Med det kommande EU-direktivet om lönetransparens blir lönekonsultens roll ännu viktigare för att säkerställa att löneökningar sker på ett jämlikt sätt.
5 tips inför lönerevisionen
För att säkerställa att lönerevisionen hanteras smidigt och korrekt kan du som lönekonsult fokusera på följande.
1. Gå igenom kollektivavtal och riktmärket
Säkerställ att du har koll på hur avtalsrörelsen påverkar just din bransch och vilka miniminivåer som gäller.
2. Analysera lönestrukturen
Granska nuvarande löner och identifiera eventuella ojämnheter som kan påverka lönerevisionen.
3. Förbered arbetsgivaren på kostnadsförändringar
Beräkna hur löneökningarna påverkar företagets budget och föreslå åtgärder för att hantera förändringarna.
4. Se till att lönesystemen är uppdaterade
Kontrollera att systemen hanterar de nya lönenivåerna korrekt och att kollektivavtalsvillkor följs.