I dag saknas särskilda regler för beskattning av carried interest, vilket lett till osäkerhet och omfattande skatteprocesser. FAR välkomnar därför förslaget om en särskild reglering, men ser samtidigt ser utmaningar kopplade till regelkonkurrens och behov av övergångsregler.
FAR är positiv till det förslag som Utredningen om beskattning av viss avkastning från riskkapitalfonder har lämnat om att införa en särskild reglering för beskattning av carried interest i Sverige.
Michael Johansson, ordförande i FAR:s remissgrupp Skatt och partner på KPMG, menar att dagens rättsläge är oklart.
– Praxis har varierat och Skatteverkets tillämpning har svängt i frågan. Det har resulterat i ett stort antal skatteprocesser, ofta om stora belopp. Det är viktigt att den som betalar skatt kan förutse hur hög beskattningen kommer att bli. Förslaget ökar förutsägbarheten för personer verksamma i riskkapitalfonder, vilket bör minska antalet skatteprocesser.
Utmaningar med förslaget
Enligt Thomas Larsson, partner på Grant Thornton och medlem i FAR:s remissgrupp Skatt, finns det samtidigt vissa utmaningar med förslaget.
– De föreslagna särreglerna skapar en regelkonkurrens som i vissa fall kan bli väldigt komplex och även leda till olikformighet mellan olika investeringar och branscher. Det måste dock vägas mot en tydlig avgränsningsregel. Givet den beskattningsordning som gäller i dag tillstyrker FAR utredningens förslag om att rekvisitet verksam i betydande omfattning får en särskild innebörd för delägare inom riskkapitalbranschen.
Utredningen saknar en djupare analys om behoven av särreglering, exempelvis karenstidens längd och utomståenderegelns tillämplighet. FAR kan därför inte ta ställning till dessa delar. Däremot konstaterar FAR att det utifrån ett rättssäkerhets- och förutsägbarhetsperspektiv är bra att det av lagtext framgår att utomståenderegeln inte är tillämplig på denna typ av innehav.
Behov av övergångsregler
Utredaren har inte analyserat om det finns behov att övergångsbestämmelser för de föreslagna reglerna utan nöjt sig med att konstatera att förslagen bör träda i kraft så snart som möjligt.
– FAR håller med utredaren om att det är önskvärt att förslagen träder i kraft så snart som möjligt, men anser samtidigt att frågan om övergångsbestämmelser bör övervägas i den fortsatta beredningen, säger Thomas Larsson.
FAR konstaterar att det i dag finns ett antal personer som är i karens och som enligt förslaget kommer att få en förlängd karenstid. Det finns också personer som inte längre har kvalificerade andelar, eftersom karenstiden gått ut, som utifrån förslaget kommer att bli kvalificerade igen. Framför allt det senare exemplet kan få märkliga effekter.
Vilka berörs av förslaget och hur påverkar det FAR:s medlemmar?
– Förslaget berör främst riskkapitalister som uppfyller vissa kriterier, men även FAR:s medlemmar som hjälper den här typen av delägare. Medlemmarna kommer ha ett tydligare ramverk att förhålla sig till och det blir enklare att göra rätt, säger Michael Johansson.
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.