2025-04-04
Nyheter

FAR välkomnar ambitionen att förenkla med Omnibus-paketet

Den 3 april röstade Europaparlamentet med stor majoritet igenom det så kallade "stop-the-clock"-förslaget, som innebär att implementeringen av CSRD skjuts upp två år för så kallade våg 2- och våg 3-företag. Samma dag lämnade FAR sina synpunkter på Omnibuspaketet till Justitiedepartementet. FAR välkomnar förslaget att göra förenklingar men efterfrågar tydliga besked från regeringen om hur senareläggningen ska implementeras i svensk lagstiftning.

– Obligatorisk hållbarhetsrapportering och granskning för större företag är en viktig drivkraft för den gröna omställningen, men EU:s regelverk har blivit alltför omfattande och administrativt betungande. FAR välkomnar därför initiativet med Omnibus och ser den föreslagna ansatsen som en möjlighet att stärka både svensk och europeisk konkurrenskraft, säger Karin Apelman, Generalsekreterare och VD på FAR.

Efterfrågar en tydlig tidsplan

I sitt remissvar uppmanar FAR regeringen att fokusera på ett skyndsamt genomförande präglat av effektiv reglering samt betonar också behovet av en tydlig tidsplan både för antagandet av direktiven på EU-nivå och den efterföljande implementeringen i svensk lag.

Sara Lissdaniels, hållbarhetsspecialist på FAR menar att beslutet i parlamentet ger förutsättningar för att snart få klara besked kring vilka företag som behöver rapportera enligt CSRD de kommande åren.

–  FAR har lämnat sina synpunkter på förslaget där vi uppmanar svenska regeringen att kommunicera hur de avser att införa senareläggningen i svensk rätt, samt vad som kommer att hända med de nuvarande övergångsbestämmelserna i årsredovisningslagen som kräver att vissa företag ska rapportera enligt äldre regler, säger Sara Lissdaniels.

Några av FAR:s synpunkter på förslagen i Omnibuspaketet

I sitt svar till Justitiedepartementet lyfter FAR fram flera centrala aspekter där förslaget kan förbättras för att säkerställa en rättssäker och effektiv implementering:

Tydliga besked om hur senareläggningen implementeras i svensk lagstiftning – Det är avgörande att företag snabbt får besked om vilka regler som gäller och hur uppskjutningen ska tillämpas i Sverige. Regeringen bör ge vägledning kring vilka svenska företag som tillhör våg 1 och hur beräkningen av 500 anställda ska göras.

Granskning med rimlig säkerhet – FAR tycker det är olyckligt att kommissionens möjlighet att ta fram standarder för rimlig säkerhet föreslås tas bort. Användare av års- och hållbarhetsredovisningar får antas utgå från att dokumentet i sin helhet är granskat med samma säkerhet.

Scope - FAR föreslår att en justering av tröskelvärdet bör göras genom en avvägning mellan företagens intressen, finansmarknadens behov och samhällets mål för hållbar omställning. Som grund för ett beslut om ändrade gränsvärden bör EU även beakta hur stor påverkan, exempelvis hur stor del av CO2e-utsläppen, som företag i det föreslagna scopet representerar.

Begränsning av information från värdekedjan – FAR framför ett flertal problem med den föreslagna skrivningen som ska begränsa omfattningen av information som får efterfrågas från värdekedjan samt den information som en revisor får begära.
 
FAR följer utvecklingen noga och fortsätter dialogen med beslutsfattare för att säkerställa att svenska företag och revisorer får förutsägbara och fungerande regelverk.

Läs FAR:s remisssvar

Förklaring till vilka företag som tillhör våg 2 och våg 3 framgår i artikeln Vad innebär Omnibus-förslaget

Sara Lissdaniels

Hållbarhetsspecialist

sara.lissdaniels@far.se