2024-09-20
Nyheter

Skärpt lagstiftning mot ekobrott – FAR välkomnar åtgärderna

Nu har regeringen lämnat över propositionen Bolag och brott till riksdagen. Förslagen ligger helt i linje med de rekommendationer FAR lämnade under våren. Regeringen föreslår bland annat att företagskapning kriminaliseras, att Bolagsverket får utökade kontrollmöjligheter och att fler aktörer ska offentliggöra sin årsredovisning.

Regeringen har lämnat över propositionen Bolag och brott till riksdagen. Alla centrala förslag ligger helt i linje med de åtgärder som FAR presenterade i sin rapport ”11 åtgärder mot ekonomisk brottslighet” under våren. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Bolagsverket får nya verktyg

Bolagsverket föreslås få bättre verktyg att genomföra kontroller och stryka felaktiga uppgifter i sina register. Åtgärderna ska stärka Bolagsverkets roll i arbetet mot brott i företag.

– Mycket bra att Bolagsverket föreslås få ett tydligare brottsförebyggande uppdrag och möjlighet att göra fler kontrollinsatser. Sverige behöver skapa ett robust system som minskar risken för ekonomisk brottslighet i bolagssektorn, säger Karin Apelman, generalsekreterare och VD på FAR.

Företagskapning kriminaliseras

Regeringen föreslår även att företagskapning kriminaliseras. Den som olovligen använder sig av en juridisk persons identitetsuppgifter i syfte att uppnå vinning ska dömas för brottet.

– Företagskapningar är ett centralt tillvägagångssätt för ekonomiskt brottslighet. Vår bedömning är dessutom att företagskapningar riskerar att öka ytterligare till följd av digitaliseringen och utvecklingen inom AI, säger Karin Apelman.

Fler aktörer ska offentliggöra sin årsredovisning

Precis som FAR föreslagit vill regeringen att bostadsrättsföreningar och andra ekonomiska föreningar ska ge in sin årsredovisning till Bolagsverket. Det föreslås också en generell höjning av förseningsavgifterna vid försenad inlämning av årsredovisningar.

– Dagens regelverk gör att ekonomisk brottslighet kan fortgå utan myndigheternas vetskap. FAR välkomnar därför att fler associationsformer får krav på att offentliggöra sin årsredovisning. Det är även bra att regeringen föreslår höjda förseningsavgifter för att få bukt med oseriösa aktörer som försöker förhala extern granskning, säger Karin Apelman.

Anmälningsplikt för fler associationsformer

Ytterligare ett förslag är att vissa regler om stiftelser ska anpassas övrig associationsrättslig lagstiftning i brottsförebyggande syfte. Det gäller bland annat jäv för ställföreträdare, målvaktsförbud och anmälningsplikt för revisorer vid misstanke om ekonomisk brottslighet.

– FAR är positiv till att regeringen täpper till luckan i dagens lagstiftning för att förhindra att den organiserade brottsligheten utnyttjar det här kryphålet, säger Karin Apelman.

Ingen återinförd revisionsplikt för de minsta aktiebolagen

Regeringen bedömer att det inte finns tillräckliga skäl att återinföra revisionsplikten för små aktiebolag. Enligt regeringen kan det inte fastslås att de positiva konsekvenserna av ett sådant förslag står i proportion till kostnaderna.

– FAR delar regeringens bedömning. Vi tror att det vore lämpligare att införa ett krav för de minsta aktiebolagen att anlita en auktoriserad redovisningskonsult vid upprättande av årsbokslut och årsredovisning. Ett sådant krav säkerställer en kvalitetshöjning av de upprättade boksluten för de minsta företagen, säger Karin Apelman.

Läs propositionen Bolag och brott