2024-09-26
Nyheter

Ny standard för granskning av hållbarhetsinformation

IAASB har antagit ISSA 5000, en ny standard för granskning av hållbarhetsinformation. FAR välkomnar beskedet och hoppas att ISSA 5000 även kan fungera som utgångspunkt för EU:s kommande granskningsstandard för lagstadgade hållbarhetsrapporter.

Den internationella standardsättaren IAASB har antagit ISSA 5000. Den slutgiltiga versionen av standarden kommer att finnas tillgänglig inom en månad och publiceras officiellt innan årsskiftet. I januari 2025 kommer IAASB även att publicera vägledning och tillämpningsmaterial.

FAR positiv till ny standard

Sara Lissdaniels, auktoriserad revisor och hållbarhetsspecialist på FAR, välkomnar beskedet.

– Det är glädjande att IAASB har kunnat hålla sin ambitiösa tidplan. Jag förstår att det har varit utmanande att komma fram till väl avvägda krav som fungerar för både granskare och andra intressenter och som dessutom är så pass tydliga att både revisorer och andra oberoende tredjepartsgranskare kan använda standarden.

Enligt Sara Lissdaniels visar standarden nu en tydligare skillnad mellan uppdrag att genomföra en översiktlig granskning mot bestyrkandeuppdrag med rimlig säkerhet. Eftersom standarden är principbaserad kan det dock finnas behov av ännu fler förtydliganden och exempel i vissa delar.

– Förhoppningsvis kan IAASB komma med så kallad icke-bindande vägledningar och implementeringsstöd. Men revisorer kommer att känna igen sig då standarden utgår från de välkända principer och begrepp som finns i andra standarder.

Implementering och tillämpning i Sverige

ISSA 5000 kan börja tillämpas för hållbarhetsinformation som rapporteras för perioder som börjar den 15 december 2026 eller senare. Standarden kommer då att kunna tillämpas för granskning av frivillig hållbarhetsredovisning där det finns granskningsbara kriterier.

När det gäller granskning av lagstadgade hållbarhetsrapporter som upprättas enligt ESRS-standarderna måste EU:s medlemsstater följa kraven i CSRD. Det betyder att granskningen ska ske enligt den granskningsstandard som EU ska anta senast i oktober 2026. Fram till dess gäller FAR:s rekommendation RevR 19 för granskning av lagstadgad hållbarhetsrapportering.

– ISSA 5000 ska fungera för olika typer av rapporteringsramverk, det märks exempelvis genom att den stödjer granskning av information från värdekedjan, framåtblickande information och uppskattningar samt den dubbla väsentligheten som är utmärkande i EU:s ESRS-standarder. Förhoppningsvis anser EU att ISSA 5000 även kan fungera som utgångspunkt för EU:s granskningsstandard, säger Sara Lissdaniels.

Läs mer om ISSA 5000 hos IAASB

Sara Lissdaniels

Hållbarhetsspecialist och auktoriserad revisor

sara.lissdaniels@far.se

ISSA 5000

ISSA 5000 är en principbaserad övergripande standard tillämplig för granskningsuppdrag med begränsad och rimlig säkerhet, avseende hållbarhetsinformation inom alla hållbarhetsområden.

Standarden är ramverksagnostisk och fungerar oaktat vilket rapporteringsramverk som tillämpats för hållbarhetsrapporteringen. Standarden är också yrkesneutral och kan tillämpas av såväl yrkesverksamma revisorer som andra oberoende tredjepartsgranskare.