2024-07-12
Nyheter

Redovisningskonsulter utsätts för telefonbedrägerier

Redovisningskonsulter är en yrkesgrupp som ofta utsätts telefonbedrägerier visar statistik från Polisen. Nationellt bedrägericentrum har därför tagit fram en vägledning, som ger konsulten information om varningsklockor att vara vaksam på och beskriver hur ett bedrägeri kan gå till.

Statistik från Nationellt bedrägericentrum vid Polismyndigheten visar att 2023 anmäldes mer än 29 000 telefonbedrägerier. När telefonbedrägeriet riktas mot redovisningskonsulter vill bedragarna komma åt konton som tillhör konsultens kunder och därmed göra stora brottsvinster vid ett och samma tillfälle.

När blir en redovisningskonsult ett brottsoffer?

För att en redovisningskonsult ska kunna bli ett brottsoffer för bedrägeri av det här slaget måste denne ha behörighet att verkställa betalningar från kundföretagets bankkonton. Den behörigheten måste ges till den konsult som har i uppdrag att utföra betalningsuppdrag åt sin kund, det vill säga att konsulten självständigt genomför betalningar för uppdragsgivarens räkning.

Reko ger stöd

Som konsult och/eller medarbetare på ett av FAR:s medlemsföretag finns Reko, Svensk standard för redovisnings- och lönetjänster, att följa vid utförandet av redovisnings- och/eller löneuppdrag och övriga närliggande uppdrag. Om uppdraget omfattar betalningsuppdrag finns Reko 750 Betalningsuppdrag. Där beskrivs bland annat hur uppdragsgivaren ska hantera underlagen för de betalningar konsulten verkställer och att konsulten ska bedöma rimligheten i underlagen. I Reko 750 framgår också att konsulten aldrig kan ta på sig ett betalningsuppdrag om medlemsföretaget dessutom utför revision för uppdragsgivaren, det vill säga har ett kombiuppdrag.

Minimera risken med rutiner och riktlinjer

– Om medlemsföretaget vill minimera byråns risk för att någon medarbetare blir utsatt för bedrägerier av det här slaget kan det i sina riktlinjer och rutiner ange att byrån inte tar på sig betalningsuppdrag, alltså inte bara när det är fråga om ett kombiuppdrag. Att hjälpa kunden med att upprätta betalningsförslag som verkställs av kunden är däremot inte att betrakta som ett betalningsuppdrag, förklarar Birgitta Åhlander, auktoriserad redovisningskonsult på FAR.

Birgitta Åhlander

Birgitta Åhlander

Auktoriserad Redovisningskonsult FAR

08-506 112 25 birgitta.ahlander@far.se