2024-08-16
Nyheter

Tydlig definition av stadigvarande vistelse ökar rättssäkerheten

Skatteverket vill införa en tydlig definition av stadigvarande vistelse. FAR är positiv till förslaget men ifrågasätter användandet av kalenderår för beräkning av antalet dagar.

Skatteverket har lämnat förslag till regeringen om att införa en tydlig definition av lagstadgad vistelse. Syftet är att öka rättssäkerheten och förutsägbarheten för skatteskyldiga.

FAR är positiv till förslaget. Enligt Michael Johansson, ordförande i FAR:s remissgrupp – Skatt, har avsaknaden av en tydlig definition skapat juridiska gråzoner.

– Trots en stor mängd avgöranden i högsta instans har det inte skapats någon praxis för vad som ska utgöra en stadigvarande vistelse. Det har därför inte funnits någon generell definition som skatteskyldiga kan använda för att bedöma sin skattskyldighet i Sverige.

Problematiskt med kalenderår

FAR ifrågasätter dock användandet av kalenderår för beräkning av antalet dagar. Den föreslagna definitionen innebär att tidpunkten för vistelserna blir avgörande för om vistelsen bedöms som stadigvarande.

– Personer som vistas i Sverige vid ett kalenderårsskifte kommer typiskt sett bli obegränsat skattskyldiga i mindre utsträckning än tidigare. Personer som vistas i Sverige under början och slutet av ett kalenderår men inte över årsskiftet kommer däremot bli obegränsat skattskyldiga i större utsträckning, säger Michael Johansson.

För att säkerställa en skattemässig neutralitet, oberoende av vilken tid på året personen vistas i Sverige, är det önskvärt att lagstiftaren ser över om kalenderår är den bästa perioden för beräkning av dagar.

Övergång till nya regler

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

– Förslaget ökar förutsebarheten och kan medföra att vistelser som idag inte anses stadigvarande kommer att bli det med nya definitionen och vice versa.  Skatterådgivare bör därför redan nu analysera vilka effekter den nya definitionen kan få för deras kunder, säger Michael Johansson.

Läs FAR:s remissvar om Skatteverkets promemoria

Aktuella remissvar

FAR yttrar sig löpande i olika frågor som rör branschen. 

Läs aktuella remisser och remissvar från FAR.