FAR stödjer Revisorsinspektionens förslag till nya examens-och verksamhetsföreskrifter för revisorers utbildning och arbete. Sara Lissdaniels, hållbarhetsspecialist på FAR, anser att förslagen är välbalanserade och går i linje med den uppfattning FAR hade redan när CSRD-utredningen presenterades.
FAR har tillstyrkt Revisorsinspektionens promemoria Hållbarhet – förslag till ändrade examens- och verksamhetsföreskrifter om nya regler för utbildning, examination och behörighet för revisorer. RI anser att dessa ändringar är nödvändiga för att Sverige ska uppfylla kraven i EU nya hållbarhetsdirektiv, CSRD, som började gälla den 1 juli 2024.
−Förslagen ger den flexibilitet som behövs för att undvika onödigt höga hinder för de revisorer som vill bli auktoriserade. Detta gäller särskilt de som inte vill ansöka om, eller som vid examenstillfället saknar, tillräcklig praktisk erfarenhet för att få den särskilda behörigheten som krävs för att granska hållbarhetsrapporter, säger Sara Lissdaniels, hållbarhetsspecialist på FAR.
Kunskap om hållbarhet behövs
FAR anser också att RI:s förslag om 40 timmars fortbildning inom hållbarhet under en femårsperiod är lämpligt. Detta säkerställer att revisorer med särskild behörighet för att granska hållbarhetsrapporter får den kunskap de behöver. FAR håller med RI om att alla revisorer bör ha en viss kunskap om hållbarhet. Därför står FAR bakom förslaget att hållbarhet ska ingå i revisorsexamen och att alla revisorer ska kunna räkna in fortbildning inom hållbarhet.
De nya föreskrifterna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2024.
Revisorsinspektionens förslag i korthet:
- Nuvarande krav på teoretisk utbildning för att bli auktoriserad revisor utökas med hållbarhet som ett nytt elfte obligatoriskt teoretiskt ämnesområde. Ämnesområdet kan studeras vid revisionsföretag, universitet eller högskola.
- Praktisk utbildning inom hållbarhetsområdet ska följa krav motsvarande det som gäller för praktisk utbildning inom revision
- En auktoriserad eller godkänd revisors ordinarie fortbildning (100 verifierbara timmar) ska ske på samma sätt och i samma omfattning som tidigare. Till denna fortbildning kan dock framöver tillgodoräknas också studier inom ämnesområdet hållbarhet samt utbildning enligt penningtvättslagen.
- För en auktoriserad revisor som har behörighet att granska hållbarhetsrapporter ska fortbildningen även omfatta ett tillägg om minst 40 verifierbara timmar inom ämnesområdet hållbarhet.
- Nuvarande krav i föreskrifterna om vissa skyldigheter för huvudansvarig revisor, förberedande åtgärder och dokumentationskrav för revisionsuppdrag utökas till att även omfatta uppdrag som avser granskning av hållbarhetsrapporter.
- Nuvarande organisatoriska krav som ställs på revisionsföretagen och krav på att upprätta klientregister anpassas för att även omfatta rutiner och uppdrag avseende granskning av hållbarhetsrapporter.
Det är Specialistgrupp etik, FAR:s expertorgan i etiska frågor i samarbete med Specialistgrupp hållbarhet som svarat på remissen.