2022-05-06
Nyheter

Skydda dig från att begå näringspenningtvätt

Näringspenningtvätt – vad innebär det egentligen? Och hur undviker jag i min yrkesroll att av misstag begå det?

Många i branschen har fullt sjå att förstå sig på och följa Penningtvättslagen (PTL). Men vad är då näringspenningtvätt? Det besvaras i en ny Reko-podd.

Riskfyllt beteende i fokus för brottet

– Det viktiga med det brottet, till skillnad mot de andra penningtvättsbrotten, är att det inte krävs att det handlar om brottspengar eller illegal egendom eller att det finns ett bevisat penningtvättssyfte. Det är det riskfyllda beteendet som är i fokus för brottet näringspenningtvätt, alldeles oavsett om det alltså handlar om i sig legala innehav.

Det säger Marie Wallin, jurist med en bakgrund som kammaråklagare och specialist inom Polismyndigheten. I dag driver hon konsultbolaget Rätt Nu.

Tillsammans med Petter Flink från Due Compliance, som arbetar med att öka medvetenheten kring penningtvätt, och Pernilla Halling från FAR, medverkar hon i Reko-podden om näringspenningtvätt.

Ställ frågor till kunden!

– Det gäller att läsa på vad straffrätten menar med begreppet ”risk” och vad ett straffbart klandervärt risktagande kan vara. Ställ hellre en fråga för mycket än för lite till kunden och var medveten om att saker och ting förändras. De kriminella är väldigt kreativa och de nosar snabbt upp nya tjänster och möjligheter att kunna tvätta pengar på, menar Marie Wallin.

Lyssna på podden om näringspenningtvätt

Pernilla Halling

Kommunikationschef

08 506 112 41 pernilla.halling@far.se