Johan Rippe, ordförande i FAR:s strategigrupp revision, har utsetts som expert i den statliga utredningen Bolaget som brottsverktyg.
− Att FAR har fått möjlighet att föreslå en person till utredningen är värdefullt då många viktiga frågor ska behandlas, säger han.
I slutet av förra året tillsatte regeringen en utredning som ska överväga och föreslå åtgärder som syftar till att motverka att aktiebolag och andra företag används för att begå brott och andra oegentligheter.
Viktiga frågor för branschen
Johan Rippe från PwC är ordförande i FAR:s strategigrupp revision och en av experterna i utredningen.
− Det är väldigt bra för FAR:s medlemmar att den här utredningen genomförs då det är viktiga frågor för branschen som ska diskuteras. Vår bransch har en viktig roll i att skapa förtroende i näringslivet och om reglerna behöver ändras något för att optimera vår roll är det välkommet, säger han.
Utreda för- och nackdelar med nuvarande undantag från revisionsplikten
Johan Danelius, justitieråd i Högsta domstolen, är särskild utredare och i utredningens uppdrag ingår bland annat att:
- redovisa de för- och nackdelar som finns med nuvarande undantag från revisionsplikten för små aktiebolag respektive en återinförd revisionsplikt för sådana bolag samt föreslå de författningsändringar som skulle krävas vid ett eventuellt återinförande,
- utreda om Bolagsverkets kontrollerande roll bör utökas i ett brottsförebyggande syfte,
- ta ställning till hur en skyldighet att upprätta och ge in års- och koncernredovisningen i ett elektroniskt format bör utformas och vilka företag som bör omfattas,
- bedöma om det bör införas en särskild straffbestämmelse om bolagskapning,
- analysera för- och nackdelar med reglerna om tvångslikvidation vid kapitalbrist i aktiebolag, och
- föreslå de författningsändringar som behövs.
Viktigt med revisor i utredningen
− Att FAR har fått möjlighet att föreslå en person till utredningen är värdefullt då många viktiga frågor ska behandlas. Det är också viktigt att en revisor deltar i utredningen. Vi har en unik ställning som bransch då vi har stor insyn i hur näringslivet fungerar och vilka kontrollinstanser som är effektiva enskilt eller i kombination, säger Johan Rippe.
Utredningens första möte är 11 mars. Uppdraget ska, i den del som avser årsredovisningar i elektroniskt format, redovisas senast 22 december 2022. Övriga delar ska redovisas senast 22 juni 2023.