2024-10-21
Karin Direkt

Därför är ekonomisk brottslighet en prioriterad fråga för FAR 

[KARIN DIREKT] Varför ska en branschorganisation som FAR ägna sig åt att ta fram förslag på åtgärder för att förhindra ekonomisk brottslighet? Är inte det politikens uppgift?  

I samband med ett riksdagsseminarium före sommaren presenterade FAR rapporten ”11 åtgärder mot ekonomisk brottslighet”. Flera av förslagen har redan blivit verklighet, vilket är väldigt positivt. Vi ser naturligtvis gärna att fler av förslagen i rapporten prioriteras och realiseras i politikernas fortsatta arbete mot ekonomisk brottslighet. I det arbetet vill vi vara med och bidra med vårt perspektiv och vår expertis när det gäller företag och företagande.

Förslagen i rapporten bygger på FAR:s svar på justitiedepartementets remiss Bolag och brott – några åtgärder mot oseriösa företag som kom i slutet av 2023. 

Företag används allt oftare för kriminell verksamhet 

Det finns ingen specifik siffra för vad ekobrotten kostar det svenska samhället varje år, men enligt Ekobrottsmyndigheten visar statistiken att det rör sig om över 100 miljarder kronor. Och tyvärr är det så att, även om de allra flesta företag, stiftelser och ekonomiska föreningar följer lagar och regler, används företag allt oftare för kriminell verksamhet.  

Men varför ska en branschorganisation som FAR ägna sig åt att ta fram förslag på åtgärder för att förhindra ekonomisk brottslighet? Är inte det politikens uppgift?   

Vi vill vara med och påverka utvecklingen 

Utifrån den gedigna kunskap vi som bransch har när det gäller företag och företagande kan vi komma med välgrundade förslag på åtgärder som kan göra stor skillnad för både näringsliv och samhälle. Som jag ser det finns det ingen som kommer i närheten av vår bransch när det gäller erfarenhet av att hjälpa företag att följa tillämpliga lagar och regler.

Det finns dessutom en risk förknippad med att inte vara engagerad i diskussionen om ekonomisk brottslighet. Då kan det plötsligt införas åtgärder som branschen måste anpassa sig efter och följa oavsett vad vi tycker om dem, åtgärder som kanske till och med kan få icke-önskvärda konsekvenser för företagen och för oss som bransch. Det finns med andra ord flera skäl till att vara med och påverka utvecklingen.  

Dialog med representanter från näringsliv och samhälle 

Sedan rapporten 11 åtgärder mot ekonomisk brottslighet lanserades har vi på FAR bland annat arrangerat ett rundabordssamtal i Almedalen om ekonomisk brottslighet med representanter från näringslivet, myndigheter, politiken och revisions- och rådgivningsbranschen. Och på mässan Ekonomi & Företag arrangerade vi två välbesökta panelsamtal, det ena om penningtvätt och hur man lever upp till kraven i penningtvättslagen och det andra om förslag nummer 1 i rapporten om att införa en enhetlig auktorisation för redovisningskonsulter.  

Vi kan göra mycket för att förhindra ekonomisk brottslighet 

Under senhösten fortsätter vi dialogen med representanter från näringsliv och samhälle. Vi kommer också att hålla en webbinarieserie i tre delar om ekonomisk brottslighet. Första avsnittet handlar om förslagen i rapporten och vilken betydelse de kan ha för branschens yrkesroller. Utgångspunkten är att revisions- och rådgivningsbranschen har en viktig roll att spela i arbetet med att bekämpa ekonomisk brottslighet. De andra två avsnitten fokuserar på näringspenningtvätt respektive skattebrott och momsbedrägeri.


Vad tycker du om förslagen i rapporten 11 åtgärder mot ekonomisk brottslighet? Hör gärna av dig till mig på karindirekt@far.se

Karin Apelman 
generalsekreterare och VD FAR 

 

Prenumerera på nyhetsbrev från FAR

  • Koll på regelverk
  • Inspiration
  • Utbildningstips
  • Inbjudningar till event och webbinarier