2024-09-10
FAR-bloggen

Skatterådgivning i förändring

Synen på skatterådgivare har förändrats parallellt med utvecklingen på marknaden. Nu handlar det om att rätt skatt betalas och redovisas på ett transparent sätt. Men vad blir nästa steg?

The Times They Are A-Changin' sjöng Bob Dylan på 1960-talet. Hans enkla betraktelser blev i sig episka och senare fick han till och med Nobelpriset i litteratur. Hämta priset ville han dock inte.

Skatterådgivning i behov av förändring

”Det är ingen idé att man ute på revisionsbyråerna och bland skatterådgivare börjar hitta på en massa trixiga upplägg, för vi kommer att titta igenom dem och se till att regelverket är sådant att vi kan säkra våra skatteintäkter”, uttalade sig dåvarande finansministern Anders Borg i Dagens Eko den 13 mars 2009.

Skatterådgivare hade vid den här tiden ett tvivelaktigt anseende i mångas ögon. Privat kände jag av det, de så kallade skämten var inte roliga. Skatterådgivare vid de större revisionsbyråerna, som då var marknadsledande, kände därför att det fanns behov av att utveckla verksamheten inom ramen för FAR:s etiska regler som omger revisorsyrket.

Det var mot den bakgrunden som FAR erbjöd sig att samla hela revisionsbranschen och inrätta en sektion för skatterådgivare och specialister. Några år senare, 2011, infördes FAR:s auktorisation, som erbjöds till medlemmar och marknad. 

The Times They Are A-Changin'

Sedan dess har mycket hänt; Skatteregler har stramats upp eller slopats, internationella regler harmoniserats och förändrats. Bolagsskatter har sänkts och skattemyndigheter har börjat kommunicera med varandra. Någon som minns Cypernbolagen och andra bolagsformer i dåtidens lågskatteländer?

I början av 2010-talet sjösattes BEPS-projektet inom OECD (Base Erosion and Profit Shifting) för att motverka internationell aggressiv skatteplanering och säkra de skatteintäkter som Anders Borg värnade. Projektet lever än i dag, nu med utvärderingar, informationsutbyten och förslag i mer preciserade frågor. De så kallade pelarna I och II, överföring av skatteintäkter till marknadslandet och införande av en global minimiskatt för aktiebolag, är tankar inom OECD och EU från den eran som lever än i dag. Var dessa globala regelverk som skulle kröna BEPS-projektet slutligen landar har vi dock inte sett än. Här har den ekonomiska verkligheten inom FN:s medlemsländer gjort sig påmind.

Från offensiv planering till regelefterlevnad

Oavsett vad man tycket om BEPS så har projektet flyttat den internationella skatterådgivningen från offensiv planering till regelefterlevnad, så kallad compliance, en nu snabbt växande marknad i kölvattnet av BEPS. Nationellt har vi Sverige sett motsvarande utveckling genom slopad arvs- och gåvoskatt, slopad förmögenhetsskatt, sänkt bolagsskatt och rimligare 3:12-regler för fåmansföretagare.

FAR:s verksamhet inom skatteområdet har under sina snart 15 år bejakat denna förändringsresa för skatterådgivare, både på den svenska och den internationella marknaden. Utgångspunkten är givetvis att regler är rättssäkra och väl tillämpbara. Kunder måste kunna få klara svar!

Milstolpe för auktorisationen

Parallellt med branschens utveckling har titeln Auktoriserad Skatterådgivare FAR ökat i kännedom på marknaden. FAR:s medlemmar medverkar som experter i än fler statliga utredningar, under våren hade vi representation i fyra utredningar - rekord! 

Antalet auktoriserade skatterådgivare har ökat med 30 procent de senaste fem åren och nyligen hölls de första auktorisationsproven på engelska för att kunna välkomna än fler skatterådgivare. En milstolpe!

Skatterådgivarens nya roll

Synen på skatterådgivare har således förändrats parallellt med utvecklingen på marknaden. Nu handlar det om att rätt skatt betalas och redovisas på ett transparent sätt. Varken mer eller mindre. Risker och tveksamheter avråds ifrån.

Vilka blir nästa steg? Jag ser två möjliga scenarior.

  1. Skatterådgivare blir del av ett strategiskt governance-team i företaget, som nära följer den lagstiftning som ligger i pipeline och är på väg att införas. Det gäller såväl internationella koncerner som fåmansbolag. Blicken höjs och förslagen analyseras innan de införs; Hur påverkas investeringar och vinster? Denna del ligger nära politik och ekonomi, finanschef och hållbarhetsansvarig.
  2. Skatterådgivaren tillämpar regler på detaljnivå och ansvarar för regelefterlevnad. För största möjliga nytta krävs högsta möjliga rättssäkerhet i regelsystemet. Denna, mer traditionella del, ligger alltjämt nära lagstiftare, myndigheter och domstolar.

Gemensamt för båda stegen framåt är en tydlig etisk kompass. Där hade Borg rätt. Och där är FAR:s auktoriserade skatterådgivare nu!

Hans Peter Larsson är skatteansvarig på FAR och Auktoriserad Skatterådgivare FAR. Hans Peter är också medlem av CSR Sveriges skattegrupp. I FAR-bloggen skriver han  om aktuella skattefrågor. Dela gärna texten med andra om du finner den intressant.

hans.peter.larsson@far.se
08 506 112 14, LinkedIn

Senaste inläggen i FAR-bloggen

Alla inlägg i FAR-bloggen