2024-08-27
FAR-bloggen

Skatterådgivarens viktigaste frågor i höst

3:12, ränteavdrag, höstbudgeten, tilläggskatt, hållbarhet och ersättningar i riskkapitalbranschen - sex områden där företag och ägare behöver stöd av sin skatterådgivare i höst.

Höstens skattefrågor för Auktoriserade Skatterådgivare FAR finns inte bara i regeringens höstbudget. Tvärtom!

Samtidigt som räntor och inflation är på väg ned, vilket skapar bättre ekonomiska förutsättningar för företagen, finns det områden där företag och ägare kommer att behöva stöd och ledning hösten 2024.  

1) Fåmansbolagsreglerna, 3:12

En ny utredning med flera förbättringsförslag är ute på remiss under hösten. Gör olika scenarier för ägarna kring utfallet, hur påverkas den kapitalbeskattade utdelningen och skatten vid en försäljning av bland andra följande förslag?

  • Sänkt karenstid i trädaregeln från fem till fyra år
  • Slopad fyraprocentsspärr
  • Höjt schablonbelopp
  • Ändrat löneuttagskrav

Kommer utredningens förslag att genomföras och vad innebär det för egen del och för kunder?

2) Ränteavdragen i bolagen

Vad innebär de generösare regler som nu föreslås av en annan utredning? Främst berörs fastighetssektorn, samtidigt som räntorna är på väg ned. Här finns mycket att planera för tillsammans med företagens finanschefer.

3) Höstbudgeten den 19 september

Höstbudgeten kommer i år att rymma fler skatteförslag än förra året, men sannolikt inget som har stor direkt bäring på företag. Det är hushållen som står i fokus, ägare och anställda. Och det kan i förlängningen påverka ersättningar till ägare i fåmansföretag inför årsskiftet.

4) Ny tilläggsskatt för större aktiebolag

Skatten berör successivt allt fler aktiebolag. De initiala oklarheter och vakuum som fanns i den svenska lagen, som utgår från ett EU-direktiv vilket i sin tur utgår från olika guidelines från OECD, klaras nu ut successivt. I höst kommer ytterligare en tilläggslagstiftning. Här behövs en bred dialog med företagen i det enskilda fallet. Reglerna införs sakta i allt fler länder inom EU och resten av världen. Samtidigt återstår både många frågor att lösa och länder att få ombord.

Parallellt med detta initiativ från OECD utmanar utvecklingsländerna, genom FN, OECD om ”makten” inom internationell företagsbeskattning. Detta kan medföra att införandet försenas ytterligare i många länder. Det är en viktig utveckling att följa när det gäller företagens investeringar utomlands.

5) Är du hållbar lille vän?

Skatt är i dag en hållbarhetsfråga för företagen, en hygienfaktor. Det diskuteras alltjämt om skatter ska tas upp i den nya hållbarhetsredovisningen, utifrån en så kallad väsentlighetsanalys. Oavsett det vinner företag på att tala klarspråk och ha full transparens kring deras skatter. Det inger förtroende hos alla intressenter kring företaget. Här kan Auktoriserade Skatterådgivare FAR bidra! Ett frågetest finns på FAR:s hemsida.

6) Carried interest i riskkapitalbranschen

En utredning som syftar till att skapa klarhet och rättssäkerhet för branschen om hur dessa ersättningar ska beskattas har just tillsatts, bland annat efter initiativ från FAR. Redan i januari 2025 får vi ett förslag. Det är en viktig utredning att följa och fundera kring för branschen och deras rådgivare.

I övrigt arbetar två utredningar med dels ett utvidgat FoU-avdrag, dels en begränsad avdragsrätt för gåvor från företag. Dessa ska inte förväxlas med den så kallade sponsringsfrågan, där en hemställan lämnats till regeringen om att öka avdragsmöjligheterna för klimatkompensationer och andra goodwillskapande åtgärder som företag vidtar. FAR adresserade den hemställan vid ett rundabordssamtal i Almedalen och arbetar nu vidare med frågan.

Denna höst är alltså mer än full av rådgivningstillfällen för aktiva auktoriserade skatterådgivare. FAR följer och bevakar löpande samtliga dessa frågor, och många fler!

Hans Peter Larsson är skatteansvarig på FAR och Auktoriserad Skatterådgivare FAR. Hans Peter är också medlem av CSR Sveriges skattegrupp. I FAR-bloggen skriver han  om aktuella skattefrågor. Dela gärna texten med andra om du finner den intressant.

hans.peter.larsson@far.se
08 506 112 14, LinkedIn

Senaste inläggen i FAR-bloggen

Alla inlägg i FAR-bloggen